Готови са първите монети с лика на крал Чарлз Трети
Секция: ЛЮБОПИТНО
30 Септември 2022 22:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Готови са първите монети с лика на крал Чарлз Трети

/КРОСС/ Днес бяха показани за първи път нови монети с портрета на крал Чарлз Трети, като до седмици в обръщение ще влязат 50 пенса с неговия образ.

Би Би Си получи първи достъп до монетите от 50 пенса и възпоменателната монета от 5 лири, които включват изображение на краля, дело на британския скулптор Мартин Дженингс.
Монетите следват вековната традиция, според която монархът е обърнат наляво - в обратната посока на своя предшественик.

Както и при предишните британски крале и за разлика от кралицата, той не носи корона.

Крал Чарлс Трети лично е одобрил изображението и според запознати е доволен от приликата.

Кралският монетен двор ще пусне монетите за продажба на колекционери в началото на следващата седмица. Монетата от 50 пенса ще бъде достъпна за общо ползване много преди края на годината, като ще се разпространява според търсенето от банките и пощите.

Новата монета ще бъде в обращение заедно с монетите с лика на покойната кралица, така че тези 27 милиарда монети все още ще бъдат приемани в магазините.

Ан Джесъп, главен изпълнителен директор на Кралския монетен двор, заяви, че монетите обикновено издържат 20 години, така че и монетите с лика на кралица Елизабет, и тези с образа на крал Чарлс Трети ще бъдат в обръщение заедно още дълги години.

"Хората не трябва да се притесняват, ако имат монети с кралицата. Ние ще запазим тези монети в обръщение", каза г-жа Джесъп. "Виждаме, че хората преминават към различни форми на плащане, но те наистина обичат да използват и монети по много различни причини".