Новото Volvo EX90 ще разпознава дишането на спящо дете
Секция: Автомобили
01 Октомври 2022 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новото Volvo EX90 ще разпознава дишането на спящо дете

/КРОСС/ Шведският производител Volvo представи нов вариант на системата за подпомагане на водача, който ще дебютира при бъдещия флагман на марката - кросоувъра EX90. Електромобилът ще получи милиметров високоточен радар, който е в състояние да извърши разпознаване на животни или деца, които са забравени на задната седалка. Устройството засича тяхното дишане и уведомява шофьора. Според представители на компанията, това е първата в света система от такъв тип.

В случая радарът се вгражда в тавана на автомобила, където се разположени лампите за четене. Устройството е така настроено, че да засича дори най-слабото дишане - от бебе, например. Самата система ще сигнализира на водача и пасажерите за забравено дете или животно на задните седалки, като когато всички напуснат автомобили и неговото заключване бъде активирано. В този случай вратите няма да блокират, а климатичната инсталация ще остане включена. Новата система ще се поставя на всички модификации на бъдещото Volvo EX90, като нейното използване ще се позволява, само ако е разрешено от законите в съответната държава, в която се експлоатира автомобила.

Ръководството на Volvo е категорично, че благодарение на новите технологии във вътрешното и околното пространство, моделът Volvo EX90 трябва да стане един от най-безопасните транспортни средства на шведската марка в историята.