Очаква се в Турция да гласуват около 100 000 души. Броят на секциите е рекорден
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Октомври 2022 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Очаква се в Турция да гласуват около 100 000 души. Броят на секциите е рекорден

/КРОСС/ Изборният ден в Турция започва с най-много секции зад граница, най-много машини и най-много предварително подадени заявления.

За първи път след падането на комунизма секциите в Турция са 166. В две трети от тях се гласува машинно - с 220 устройства. Рекорден е и броят на предварително подадените заявления - почти 26 хиляди.

Заради по-високият брой секции този път се очаква да няма дълги опашки пред урните, но пък прогнозите са това да доведе и до по-висока избирателна активност в Турция.

Според местните изселнически дружества пред урните може да дойдат около 100 000 души - това е повече в сравнение с предишните предсрочни избори през ноември, когато гласуваха около 90 хиляди български турци. 

По традиция напрежение в изборния ден в Турция има заради попълването на декларациите. Този път още в методическите указания е описано, че те могат да бъдат предварително попълнени и подписани.

Очаква се вотът в Турция днес да бъде наблюдаван от застъпници на партиите. Проливният дъжд в Истанбул допълнително демотивира хората да отидат да гласуват.

До 10 часа няма секция в Турция, в която гласувалите да са над 200 души.

Изборният ден продължава до 20 часа с възможност за удължаване с един час. 

Изборният ден започна без напрежение. Напливът рано сутринта не е толкова голям. Пред изборните секции има указания на турски език за работа с машините.

Източник:БНР