Вучич: Сърбия ще се приведе в съответствие с визовата политика на Европейския съюз до края на годината
Секция: СВЯТ
03 Октомври 2022 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вучич: Сърбия ще се приведе в съответствие с визовата политика на Европейския съюз до края на годината

/КРОСС/ Сръбският президент Александър Вучич е в Будапеща, където участва в тристранната среща на върха на Унгария, Сърбия и Австрия, и след срещата каза, че са обсъдили всички важни и трудни въпроси, пред които сме изправени, включително енергийната и финансовата ситуация, съобщава Танюг.

"Всички сме под натиск. Всички знаем колко трудно ще бъде да преодолеем есента, зимата и пролетта. Мисля, че следващата зима ще бъде още по-лоша", каза Вучич.

Според него Сърбия е специфичен случай, защото имаме увеличение на пристигането на бежанци, които идват не само от Израел, Пакистан и други страни, но и от Русия и Украйна.

„Това не е малко бреме за малка страна. Говорихме за миграцията и искам да информирам всички, че Сърбия ще се приведе в съответствие с визовата политика на Европейския съюз до края на годината. Сърбия няма да може да бъде използвана като входяща страна. Хората в Белград не знаят с колко проблеми се справя нашата полиция и сега решихме да помогнем на Австрия, Унгария и Сърбия, като работим заедно", добави Вучич.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че не са доволни от ситуацията с мигрантите, но посочи, че унгарските и сръбските граничари също се борят за предотвратяване на нелегалната миграция.

„Можем само да хвалим, но въпреки това ситуацията става все по-тежка. Вниманието е насочено към нея. От една страна е руско-украинската война, темата за енергийните източници и санкциите. Няма достатъчно фокусирано внимание върху миграция. Сега направихме опит да се изправим пред тази ситуация и затова организирахме срещата. Имаме две ситуации, много бежанци дойдоха по време на войната и южната ни граница също е под обсада, където имаше много опити на нелегалната миграция. Защитаваме цяла Европа, Унгария изпълнява задълженията си. И за всички нас, които сме тук, целта е да свалим отбранителната граница възможно най-ниско. Уточнихме намеренията си и следващата ни среща е в Белград, където ще се срещнат ресорни министри. Там ще уточним всички наши задачи. Третата среща ще бъде във Виена", допълни Орбан.