България е избрана за член на Съвета на Международния съюз по далекосъобщения
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Октомври 2022 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е избрана за член на Съвета на Международния съюз по далекосъобщения

/КРОСС/ България ще участва във формирането на политиката и стратегиите на една от най- престижните агенции на ООН – Международният съюз по далекосъобщенията. В организацията членуват 193 държави. Днес кандидатурата ни получи 137 гласа по време на Конференция на пълномощните представители в Букурещ.

Страната ни е избрана от квотата на регион С, който обхваща  държави от Централна, Източна Европа и Централна Азия.

„Това е признание както за ролята на страната ни в дейността на международната организация, така и на работата на Министерството на транспорта и съобщенията“, коментира министър Христо Алексиев. Процедурата за кандидатстване за член на Съвета започна през 2021 година, когато Алексиев беше отново ресорен министър. Преди дни той участва в Конференцията на пълномощните представители като ръководител на българската делегация. Конференцията е висшият ръководен орган на Съюза и се провежда веднъж на четири години. На специално събитие за популяризиране на българската кандидатура в Букурещ, министър Христо Алексиев проведе редица двустранни срещи. „ Радвам се, че днес можем да се поздравим със заслужен успех в резултат на усилията на екипа на министерството“, каза още министърът по повод гласуването.

Избирането в ръководната структура на организацията ще допринесе за засилване на престижа на България и ще даде възможност страната ни да съдейства за развитието телекомуникационния сектор и на информационното общество в региона.