Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
Секция: ИКОНОМИКА
03 Октомври 2022 15:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия

/КРОСС/ Малките и средни предприятия са гръбнакът на икономическата ни система, като те осигуряват работа на над 75% от заетите у нас и генерират 66% от добавената стойност. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на откриването на Международната конференция „Финансова и инвестиционна подкрепа за МСП – Sofia International Money Expo” (SIM EXPO 2022). Той допълни, че България е дори по-зависима от малките и средни предприятия спрямо страните в Европа, където МСП осигуряват около 66% от заетостта.

„През последните 15 години наблюдаваме трансформацията на българските малки и средни предприятия към високотехнологични производства и услуги с интензивно използване на знания“, заяви Стоянов. По думите му за този период делът на българските МСП във високотехнологичните производства и услугите с интензивно използване на знания се е увеличил от 15% на 23%. Очаква се този тренд да продължи и през следващите години.

Министър Стоянов посочи, че малките и средни предприятия са по-адаптивни, но и много по-заплашени от спиралата от кризи, пред която са изправени цяла Европа и светът. „Затова те трябва да бъдат подпомогнати в процеса по интернационализацията им и да бъдат включени във веригата на доставки на чуждестранните компании“, обясни още икономическият министър.

Международната конференция се организира от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия съвместно с Българска търговско-промишлена палата и Съветът по инвестиции към БТПП.