Неработещи молове в Русе станаха обекти на вандалски прояви
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Октомври 2022 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неработещи молове в Русе станаха обекти на вандалски прояви

/КРОСС/ Неработещи търговски центрове в Русе станаха обект на вандалски прояви. Тийнейджъри са нахлули в мола до болницата и са потрошили част от оборудването в сградата. Щетите са за десетки хиляди левове, съобщава БНТ.

Осем малолетни и непълнолетни момчета са разбили прозорците на пустеещия мол и след като се разходили по етажите, потрошили асансьорите и ескалаторите. След вандалската проява в сградата вече са сложени камери. Търговският център работи 3 години и фалира. Сменя собствениците си няколко пъти, но никой от тях не обявява публично какви са бизнес намеренията му.

Подобна е съдбата и на останалите молове в Русе. Единият, построен преди повече от десетилетие в района на "Дунав мост", така и не отвори врати. Други функционират с по 2-3 магазина и са пред угрозата да се превърнат в поредната пустееща сграда. Затова според експерти, всяка голяма инвестиция трябва да е обвързана и с дългосрочно планиране.

"Няма достатъчно потенциални клиенти в нашия район, според мен, и затова има толкова пустеещи търговски площи... навсякъде има обяви - отдава се, продава се, и пустеят без наематели, без стоки. Временно явления беше напливът на румънски клиенти, те по-скоро си останаха туристи и минават транзитно през нашия град", гл. ас. Мирослава Бонева - преподавател във факултет "Бизнес и мениджмънт".

Влияние е оказала и световната финансови криза, чието начало за страната ни съвпадна с масовото строене на търговски центрове в Русе. В този период навлезе и онлайн търговията, която добива все по-широка популярност - от 10% интерес от страна на българите през 2011 година, то през 2021-а вече е 30 на сто.

Междувременно населението продължава да намалява, а инфлацията изяжда доходите. И според русенци единственият функциониращ мол в града още дълго ще остане наполовина празен.