Стоил Цицелков, ЦИК: Разочарованието от партиите и вялата кампания са причини за ниската активност
Секция: ПОЛИТИКА
04 Октомври 2022 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стоил Цицелков, ЦИК: Разочарованието от партиите и вялата кампания са причини за ниската активност

/КРОСС/ "При 100% обработени протоколи ще излязат и окончателните данни за активността. Причините тя да пада устойчиво, още са налице, така че ще продължи да пада. Една от тях е разочарованието на хората от партиите, друга е вялата кампания, трудно беше хората да се ориентират за политиките, които се предлагат. Избирателите не осъзнават колко много тежи техния глас, а младите изпитват апатия", заяви пред Нова тв Стоил Цицелков, председател на Обществения съвет към ЦИК.

По думите му обезкуражаваща е информацията, че машинни гласове са загубени заради проблем с нея, а това не е било вярно.

"Купен вот със сигурност е имало. За съжаление е устойчив. Съществуват алгоритми, които отчитат непропорционално висок вот за някоя партия в определени секции. Контролираният и корпоративният вот също са сериозен процент. Трябва да се напише Изборен кодекс за машини", подчерта Цицелков.

Гласовете на българите в чужбина в момента се преливат с тези у нас. След публикуване на данните на НСИ щяхме да имаме два мандата, излъчени само с вота зад граница. Така е по закон, каза още Цицелков.