Газът в Европа най-евтин от 10 седмици насам
Секция: Анализи
04 Октомври 2022 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Газът в Европа най-евтин от 10 седмици насам

/КРОСС/ Природният газ в Европа поевтиня в началото на търговията във вторник до най-ниската си стойност от 10 седмици насам - около 160 евро за мегаватчас. Тази цена е с близо 50% под рекордните нива от над 300 евро за мегаватчас, достигнати на 7 март и след това на 26 август тази година, съобщи "Труд бг".

Поевтиняването на синьото гориво е в резултат на отслабване на опасенията за газов недостиг на фона на по-мекото време и почти запълнените газови хранилища в Европейския съюз, като в същото време продължават големите по обем доставки от Норвегия и на втечнен природен газ.

Към 2 октомври газовите хранилища в ЕС са запълнени средно на 89,32% - над средното ниво от предходните пет години, като в Германия запълняемостта е 92,08%. Запълняемостта на бъгларкото газово хранилище в Чирен към същата дата е 76,31%, според данни на GIE (Gas Infrastructure Europe).

През следващите няколко седмици се очаква температурата в Европа и Обединеното кралство да остане над нормалната, което предполага и намалено търсене на газ. Според газовия анализатор на компанията Refinitiv Юрий Онишкив перспективите за цените към днешна дата са за тяхно понижаване поради по-слабото прогнозно търсене и стабилния норвежки внос.

След поевтиняването на природния газ на хъба в Нидерландия, следобед последва леко връщане на цената на горивото до 164 евро за мегаватчас.