Реплика на римска лодка „Danuvina Alacris“ пристига в Свищов
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Октомври 2022 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Реплика на римска лодка „Danuvina Alacris“ пристига в Свищов

/КРОСС/ Асоциацията на дунавските общини „Дунав" (АДО „Дунав") изпълнява проект „Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчив туризъм чрез оживяване на общото наследство на Дунавския лимес, като основа за културен маршрут" (Жив Дунавски лимес), № DTP3-1-359-2.2, финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав" 2014-2020 г. Останалите български партньори по проекта са Национален туристически клъстер „Българският пътеводител" и Центърът за интерпретиране на наследството.

В рамките на проекта се организира свързващ круиз на реплика на римска лодка тип лусория по река Дунав, който започна в средата на месец юли от Инголщадт, Германия, и ще достигне до Сачидава, Румъния. Цел на круиза е свързване на Дунавския лимес и подкрепа за културно-историческия туризъм в региона. Лусорията започна своето 2 500-километрово приключение на 16 юли тази година. Емблематичното първо потапяне във водата се извърши в Инголщат, Германия. От там, заедно с „римските" си гребци, стартира своето дълго пътешествие към Черно море, съобщи "Труд бг".

По пътя си корабът пресече и продължава да пресича многобройни спирки в Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Сърбия, а на 30 септември стигна и до бреговете на България. Единственият българин в това най-мащабно за 2022 г. приключение по лимеса на река Дунав е основателят на римския реанактмънт в нашата страна проф. д-р Стоян Проданов, почетен председател на Съвет по туризъм - Свищов и ръководител на катедра „Финанси и кредит" при Стопанска академия „Д. А. Ценов".

На 8 октомври, в късните следобедни часове, се очаква Danuvina Alacris да пристигне на пристанището в Свищов, където всички желаещи могат да станат част от международния круиз #connectingcruise2022 като се потопят в атмосферата на Римските времена отблизо.

Снимка: личен архив проф.Проданов и АДО "Дунав"