Румен Радев: Ако Европа солидарно не овладее ръста на цените, енергийната криза ще се превърне в социална и политическа
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Октомври 2022 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Ако Европа солидарно не овладее ръста на цените, енергийната криза ще се превърне в социална и политическа

/КРОСС/ Ако Европа солидарно не овладее растящите цени, кризата в енергетиката много бързо може да излезе от контрол и да прерасне в социална и политическа криза с всички последствия. Това посочи президентът Румен Радев пред журналисти след участие в неформалното заседание на Европейския съвет в Прага.

По думите на държавния глава, когато се говори за санкции, налагани от ЕС, е необходим всеобхватен анализ за техните средносрочни и дългосрочни последствия, така че те да не увреждат необратимо европейската икономика. „Когато говорим за санкции, трябва да е ясно, че няма да допуснем санкции, които увреждат енергетиката и икономиката на България", подчерта още президентът и допълни, че при подготовката за настоящия Европейски съвет страната ни успешно е предотвратила включването на ядрената енергетика в този санкционен пакет. По отношение на въпроса за определяне на таван на цените на природния газ, президентът посочи, че е налице желание за справяне с ценовата криза, но все още се обсъждат конкретни механизми и стъпки.

„Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество, или корист, дължат отговори на българите чии интереси обслужват", заяви президентът в отговор на въпрос за критиките на „Демократична България", че не се е присъединил към декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. „С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото това сега би означавало война между НАТО и Русия", подчерта Румен Радев. „Ще продължа да бъда отговорен към българските граждани и като президент и върховен главнокомандващ ще работя срещу въвличането на България във войната, без значение под какви красиви фрази се прикрива това", посочи още президентът. По думите на държавния глава е изумително, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа "Демократична България" бърза да тласне страната ни във войната още преди да бъде свикан парламентът. „Трудно за вярване е, че ръководството на коалиция, която претендира за демократичност и морал в политиката, може да си служи с такива откровени лъжи манипулации", посочи още президентът.

Румен Радев очаква партиите в новоизбраното Народно събрание да не забравят, че на първо място трябва да поставят интересите на българските граждани. Във връзка с конституционната процедура за съставяне на правителство президентът отново заяви, че ще предостави достатъчно време на партиите да обсъдят принципите и приоритетите, около които да се обединят, така че да се излъчи управленско мнозинство и правителство. „Изключително важно е да имаме парламент, защото българският конституционен модел на властта се основава именно върху Народното събрание", допълни Румен Радев.