Toyota призна за изтекли данни на 300 000 клиенти
Секция: Автомобили
08 Октомври 2022 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Toyota призна за изтекли данни на 300 000 клиенти

/КРОСС/ Японският производител Toyota Motor Corp разкри, че персоналните данни на над 296 000 клиенти на марката могат да се окажат в ръцете на престъпници. Както съобщава Reuters, която се позова на изявление на компанията, под риск за шофьори, регистрирани в T-Connect. Това е телематична екосистема, информираща потребителя за състоянието и поддръжката на автомобила. Изтеклите данни съдържат както имената им, така номерата на телефоните и дори платежни данни. Всички застрашени клиенти са се присъединили към T-Connect след юли 2017 г.

oyota съобщава, че оттогава насам 296 019 потребители са влезли в уебсайта на услугата, използвайки собствените си имейли. В изявлението на компанията се казва, че Toyota не може да потвърди, че трета страна е имала достъп до потребителски данни, тъй като няма информация за това на сървъра на T-Connect. В същото време компанията не може да отрече, че информацията може да е в неподходящи ръце. Японският производител все още не е получавал оплаквания във връзка със злоупотреба с изтекли имейл адреси - спам, фишинг и други нежелани имейли.

Причината Toyota да се съмнява в сигурността на потребителските данни са действията на изпълнителя, разработил уебсайта T-Connect. Оказа се, че той случайно е качил част от изходния код, съдържащ данни от декември 2017 г. до 15 септември 2022 г., с настройките за споделяне. Този пропуск може да е бил използван от хора с лоши намерения.