ЦСКА скочи на ВАР, иска ясни критерии
Секция: СПОРТ
11 Октомври 2022 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЦСКА скочи на ВАР, иска ясни критерии

/КРОСС/ ЦСКА поиска БФС и съдийската комисия да посочат ясни критерии за намесата на ВАР. При загубата с 1:2 от "Лудогорец" имаше две ситуации, в които "червените" претендираха за дузпи - игра с ръка на Нонато и изблъскване на Жираир Шагоян. Първият в ранглистата рефер Георги Кабаков не реагира. Собственикът Гриша Ганчев дори наруши практиката си и в личния си профил в инстаграм пусна видео от тях, съобщи "Труд бг".

"Анализът на нашите грешки след загубата вече започна - пише ЦСКА в декларация. - Използването на ВАР провокира редица въпроси сред много клубове. Остана впечатление, че липсват категорични правила, които да определят кога системата се намесва и кога не. Не виждаме ясен принцип, по който съдиите в буса призовават главния рефер да изгледа сам спорно положение. При идентични ситуации в различни мачове решенията не се взимат на базата на обективни критерии. Кабаков не разгледа сам ситуациите. Не търсим оправдания, но е редно БФС да установи един напълно единен принцип."

Бившият международен рефер и методист Детелин Баялцалиев коментира, че би трябвало всяка спорна ситуация да се разгледа, без това да е задължително да бъде показвано. "Съдийският делегат може да изисква аудио запис от комуникацията между Кабаков и ВАР - обясни Баялцалиев. - Възможно е Кабаков да е казал в слушалката, че е видял ръката, но преценява, че не е дузпа. Крайното решение е на главния арбитър."

Седмица по-рано Кабаков пусна гол за "Левски" срещу "Берое" след игра с ръка. Сега обаче мнението му беше различно. Въпреки очевидната грешка в Стара Загора, реферът веднага получи наряд за дерби №1 у нас в последната декада.