Захарова сравни поведението на САЩ в Украйна с вълка от приказка за седемте козлета
Секция: Русия
12 Октомври 2022 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захарова сравни поведението на САЩ в Украйна с вълка от приказка за седемте козлета

/КРОСС/ Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова сравни действията на САЩ по украинската криза с поведението на вълка от приказката "Вълкът и седемте козлета".

Белият дом заяви във вторник, че администрацията на САЩ не търси конфликт с Москва и не иска боевете в Украйна да станат ядрени, което би било катастрофа за всички. В сряда Захарова беше попитана в ефира на радиостанция "Спутник" каква позиция е заел сега Вашингтон, дали я е променил, има ли поле за преговорния процес.

„Помните, нали? „Деца, деца, майка ви дойде, мляко донесе", цитира дипломатът приказката „Вълкът и седемте козлета".

„Само отвори вратата и я пусни. Това е горе-долу същото, - описа ситуацията Захарова. - Такава история за това как "миролюбивите" САЩ, които със собствените си ръце извършиха два всъщност антиконституционни държавни преврата в Украйна. Така винаги се случва. Това, разбира се, е просто една Нобелова награда за мир. Това е нещо толкова антилогично", отбеляза Захарова.

Тя посочи, че „невъзможно е, от една страна, да се доставят оръжия на една конфликтна страна, въпреки факта, че тази страна изповядва мизантропска идеология, облечена е със символи, свастика, постоянно се позовава на времената на Втората световна война, „черпейки вдъхновение от там под формата на националистически батальони, под формата на техните символи и в същото време на САЩ, която стои зад всичко това, да декларира, че е миролюбива и не иска влошаване на ситуацията. Това е чиста лъжа."

По-рано Вашингтон отпусна друг пакет военна помощ на Украйна в размер на 1,1 милиарда долара, който включва, наред с други неща, 18 ракетни системи за залпов изстрел HIMARS и 150 бронирани SUV Humvee, както и 150 тактически теглещи превозни средства, радари и системи за защита срещу безпилотни летателни апарати, боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана. Така от началото на руската военна спецоперация в Украйна общият обем на американската помощ за Киев достигна 16,2 млрд. долара, а от началото на президентството на Джо Байдън - 16,9 млрд. долара.