Близо 600 човека стартират в 11-тия Байк и рън за Чепън тази събота
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Октомври 2022 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 600 човека стартират в 11-тия Байк и рън за Чепън тази събота

/КРОСС/ Тази събота (15 октомври) в Драгоман ще се проведе 11-тото поредно издание на едно от най-обичаните състезания по планинско бягане и колоездене "Байк и рън за Чепън". Организатори са магазини "Стената" и Община Драгоман.

На старта ще застанат около 600 участници, които ще премерят сили бягайки или с велосипед сред красивите пейзажи на Чепън планина и Драгоманското блато, разкриващи вълнуващи панорамни гледки към близки родни планини и съседна Сърбия. Тази година има записани и немалко брой деца - над 60 момичета и момчета, нетърпеливи да се забавляват и да печелят страхотни награди. Новост тази година е въвеждането на нова дисциплина - Е-байк 44 км, подкрепена от Е-колело.

Слънце, умерени температури и една типична златна есен сочат синоптичните прогнози за този уикенд, които ще благоприятстват едно пълноценно преживяване както за бегачите и колоездачите, така и за всички посетители на Драгоман и околностите в деня на събитието.

След като регистрацията за надпреварата вече приключи, състезателите могат да вземат стартовите си пакети на 13 и 14 октомври от магазин "Стената"-Младост между 10 и 20 ч. Организаторите препоръчват това да се случи максимално рано, така че да бъдат избегнати струпванията.

Вече трета година "Байк и рън за Чепън" освен традиционната си мисия за популяризирането на колелото и бягането като здравословни начини на придвижване, дава и своята финансова подкрепа за значими природозащитни каузи. Тази година 5 лв от всяка стартова такса отиват за дейността по опазване и изследване на птиците на Опръстенителния лагер в Дуранкулак.

Друга възможност за даряване е закупуване на красивата кърпа Buff, създадена специално за каузата от художничката София Попйорданова, която може да бъде открита в магазини "Стената", както и в магазина на Националния природонаучен музей. За радост на състезателите в 11-тия "Байк и рън за Чепън" оригиналният Buff с този дизайн е и част от стартовия пакет в това издание.

Както всяка година, организаторите се стремят да предложат на участниците в състезанието здравословни и питателни храни и напитки на подкрепителните пунктове по трасетата. Партньори в това начинание са Backbar, Valnuts, Harmonica, Doppelherz, Redbull, Sponser и бира Dunav Ultra. Наградният фонд е осигурен от магазини "Стената", Kärcher, Skullcandy, Dunav Ultra, Doppelherz, Valnuts и E-kolelo (за победителите в категория E-bike).

За всички, които ще имат нужда от ремонтни дейности за своя велосипед, шатрата на Epic Bike Shop ще бъде на разположение. Специалният вагон на БДЖ пък ще превози колелата на всички, заявили и регистирали се за тази опция, която организаторите по традиция осигуряват в партньорство с държавните железници. За първи път е отворена и възможността за изцяло безплатно извършване на застраховка за състезанието със съдействието на Parana.

През 2022 г. Байк и рън за Чепън продължава политиката си за намаляване на пластмасата като и този път трасетата ще бъдат маркирани с колчета и лента за многократна употреба, а в помощ на маркировъчните дейности ще влезе високопроходимият автомобил Subaru Forester.