Предстоящи събития в страната на 14 октомври 2022 г.
Секция: Предстоящи събития
14 Октомври 2022 07:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната на 14 октомври 2022 г.

/КРОСС/ ***

София.
От 09.00 часа в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се състои национална конференция с международно участие на тема "Кризисни предизвикателства и посткризисни перспективи на неформалното образование в България".

***
София.
От 10.00 часа държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния караул и ще отдаде почит пред Паметника на летеца, до сградата на Народното събрание, по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.

***
София.
От 10.30 часа в Министерството на външните работи, ще се състои брифинг за представителите на медиите, в който министърът на външните работи Николай Милков ще представи постигнатото по приоритетите на МВнР в рамките на служебното правителство до момента.
***
София.
От 10.00 часа в зала "София Гранд", хотел Маринела, Медицински университет - София ще бъде домакин на международна конференция под мотото "София - столица на общественото здраве", на Асоциацията на училищата по обществено здраве в Европа (АСФЕР)

***
София.
От 10.30 часа в пресклуба на БТА ще бъде представен доклада: "(не?)НЕПОБЕДИМИ ПАНДЕМИИ". Кои пандемии? И защо (не?)победими?

***
София.
От 11.20 часа в Аулата на Нов български университет ще се състои церемония по връчването на Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ. Президентът Петър Стоянов ще връчи първата по рода си награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ. За нея са номинирани над 30 доброволци и организации, които подадоха ръка на бягащите от войната в Украйна.

***
София.
От 12.00 часа в Министерството на външните работи ще се проведе пресконференция по повод тристранната среща между България, Гърция и Румъния. Сред участниците в нея са алтернативният министър на външните работи на Република Гърция Милтиадис Варвициотис и държавният секретар по европейските въпроси на Румъния Даниела Гътман.
***
София
От 14.00 часа в 200 ОУ "Отец Пайсий" в с. Лозен, ул. "Иван Пешев"5, доброволци на Българския младежки Червен кръст ще обучат ученици по първа долекарска помощ

***
Благоевград.
От 17.00 часа в зала 5 на Община Благоевград, ще се проведе безплатна лекция, организирани от Алианс на българските акушерки

***
Варна.
Ден на отворените врати ще се проведе във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Посещенията ще се проведат в две сесии: от 10.00 и от 13.30 часа, когато всички желаещи ще имат възможността да получат много полезна информация, както и да се запознаят със специалностите и учебната материално-техническа база, с които Морско училище разполага.

***
Варна.
От 10.00 часа в зала 1 на Икономически университет - Варна ще се проведе дискусия на тема "Кризисни рефлексии върху финансовия сектор" с участието на водещи учени и топ мениджъри на банкови и финансови институции от страната и чужбина. Събитието е част от отбелязване
100 години изучаване на финансова наука отбелязва Икономически университет - Варна

***
Варна.
От 16.00 часа в Юнашки салон ще се проведе откриваща пресконференция и първа трудова борса, във връзка с изпълнението на договор ДБФ № BG05M9OP001-2.056-0017-C01 по проект: " Интегрирани мерки за социална интеграция и подобряване достъпа до образование на уязвими групи от община Варна".

***
Варна.
От 18.00 часа в музей "Стара Варна", на ул. "Цар Калоян" 5 ще се състои представяне на новата монография на Петър Стоянович "Фердинандеум" разказва с научни факти и в лек, четивен стил целия процес на трансформация на България от една османска провинция в европейска държава.

***
Варна.
18.00 часа в ГХГ "Борис Георгиев" Варна ще бъде открита изложба сценография и живопис на Лора Маринова и Димитър Борисов посветена на 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна

***
Враца.
От 18.30 часа на ул. "Търговска" / бул. "Христо Ботев", ще започне Първото издание на архитектурния фестивал "Врата към Враца", който ще се проведе между 14 - 16 октомври 2022 г. Неговите организатори от НПО "Врачанските къщи" си поставят за цел да фокусират общественото внимание към културното наследство на Враца и Балканите като цяло, възможности за неговата реставрация, консервация и социализация.

***
Враца.
От 19.00 часа вградска концертна зала ще се състои концерт на Симфониета-Враца "Барок и романтизъм" -

***
Габрово.
От 12.00 до 16.00 часа.в центъра на Габрово, на ул. "Радецка", срещу бившия ГУМ, КНСБ - Габрово ще проведе информационен ден и протестни акции в региона

***
Добрич.
От 14.00 часа в Хотел "Москва" - начална точка на втория маршрут, продължава инициативата "Живо минало за живо бъдеще"


***
Русе.
От 09.00 часа в конферентна зала 2 на русенския хотел "Рига", ще стартира дискусионен форум в Русе открива финалните дейности по проекта "Бъди активен, а не агресивен" на неправителствената организация "Дунавски инициативи за обединени региони".

***
Свиленград.
От 14.00 часа в конферентната зала на хотел "Свилена" в гр. Свиленград, пл. "5-ти октомври" № 1, се проведе пресконференция за представяне на напредъка по проект "Хабитат Сакар".

***
Смолян.
На 14 до 15 октомври /петък, събота/ в к.к. Пампорово, Заседателна зала на Хотел Белвю Ски & Спа" в навечерието на деня на българския лекар "Св.Иван Рилски" РЛК Смолян по традиция провежда поредното издание на научният симпозиум "Чилова академия-2022".

***
Сливен.
От 09.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на тема "Популяризиране на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст в Република България, за подобряване на познанията и културата на различни целеви групи от населението в областта на профилактиката на оралните заболявания" с участието на главния секретар на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Борислав Миланов, д-р Живка Георгиева и д-р Иван Данчев - председател на Регионалната колегия на БЗС.

***
Стара Загора.
От 18.00 часа в РБ "Захарий Княжески", ще се състои концерт спектакъл "Сезони в музика и стих" с участието на трио "Дивертименто" и Мария Донева.

***
Стара Загора.
От 19.00 часа в Оперен театър ще се състои операта "Бал с маски" -от Джузепе Верди