Световноизвестната цигуларка Дорина Марков ще бъде специален гост на концертите на Любо Киров в НДК
Секция: Шоубизнес
14 Октомври 2022 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световноизвестната цигуларка Дорина Марков ще бъде специален гост на концертите на Любо Киров в НДК

/КРОСС/ Световноизвестната цигуларка Дорина Марков ще бъде специален гост на концертите на Любо Киров в зала 1 на НДК на 4 и ноември. Събитията бяха разпродадени предварително и близо 8000 души ще могат да гледат за първи път на живо изпълненията на двамата музиканти.

Дорина Марков е творец, който дълбоко вярва в това, че музиката е универсална и не е затворена в отделни жанрови граници. Това я събира и на сцената с Любо Киров, за да изпълнят заедно „Всички пътища водят към теб“.

Цигулката на Дорина Марков звучи в песента на Адел Skyfall, която печели „Оскар“, „Златен глобус“, „Грами“ и БРИТ. Свири в албумите и концертите на някои от най-известните световни поп музиканти като Пол Макартни, Стинг, Адел, Куинси Джоунс, Грегъри Портър, Ози Озбърн, Stereophonics, Гари Барлоу.

Дорина Марков е музикален космополит. Била е концертмайстор на Софийската опера и балет. Събира опит в най-престижните оркестри в света - Лондонската филхармония, оркестъра на Би Би Си, Academy of St Martin in the Fields, Britten Sinfonia и други. Тя е единствената българка, поканена за водач на група цигулки в двата оркестъра на Операта в Сидни.

Под палките на най-големите диригентски имена и в турнетата по света тя изгражда своята репутация на безупречен изпълнител. Всичко това води до покана да се присъедини към групата студийни музиканти в „Аби Роуд“, която събира най-изявените класически музиканти във Великобритания.

Оттам за нея се отварят вратите за една дългогодишна мечта – да бъде част от киното. Записала е над 300 филма, сред които холивудските хитове - Skyfall, The Black Panther, The Avengers, The Hunger Games, Star Wars, The Beauty and the Beast, Lord of the Rings, Aladdin, Interstellar, между многото други.

Тя продължава да се изявява и като класически цигулар и свири камерна музика в различни формации с някой от най-изявените класически музиканти. Едновременно с това преподава в „Кингс Колидж Лондон“ (Кралският колеж).

Именно постоянното търсене на предизвикателствата в музиката ще събере Дорина Марков и Любо Киров за първи път. А публиката в зала 1 на НДК ще бъде първата, която ще чуе общите им изпълнения на 4 и 5 ноември.