Руски вицепремиер: През Турция към Европа можем да изнасяме 63 млрд. куб.м. природен газ годишно
Секция: Русия
14 Октомври 2022 19:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руски вицепремиер: През Турция към Европа можем да изнасяме 63 млрд. куб.м. природен газ годишно

/КРОСС/ Русия потенциално може да изнася през Турция и Черно море към Европа около 63 млрд. природен газ годишно, каза руският вицепремиер Александър Новак пред Анадолската агенция в рамките на форума „Руска енергийна седмица" в Москва.

Той припомни, че досега са реализирани няколко газопровода - работи „Син поток" и са построени две тръби от „Турски поток".

Капацитетът на двете тръби на „Турски поток" е 31,5 млрд. куб.м., като една от тях е предназначена за транзит към други страни, каза Новак. Той припомни, че при планирането на нереализирания „Южен поток" се е предвиждало да се построят четири тръби с капацитет от порядъка на 63 млрд. куб. м.

„Това е потенциалът, който може да бъде използван през Черно море, през Република Турция за доставки на газ за европейските потребители, при положение, че има такава необходимост и бъде осигурена надеждна и безопасна експлоатация на съответните газопроводи. Ако има такава необходимост, ако всички страни са заинтересовани, мисля, че такъв проект може да се разгледа", каза Новак.

В коментар за високите цени на природния газ руският вицепремиер повтори тезата, че е създаден изкуствен дефицит на газ. „Ние не сме заинтересовани от високите цени, защото при високи цени естествено с по-бързи темпове се въвеждат алтернативни, възобновяеми енергийни източници и т.н.", отбеляза Новак.