Бригаден генерал Николай Русев: Загубим ли веднъж способности, възстановяването им ще бъде много трудно
Секция: Интервюта
15 Октомври 2022 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бригаден генерал Николай Русев: Загубим ли веднъж способности, възстановяването им ще бъде много трудно

/КРОСС/ В момента дежурството се носи надеждно и непрекъснато, но поддръжката на МиГ-29 става все по-трудна. Правим всичко възможно да изкараме дежурството на МиГ-29 до 2023 година. Ние носим дежурство и ще го правим до последния си ден. Загубим ли веднъж способности, възстановяването им ще бъде много скъпо и много трудно. Това каза ген. Николай Русев - командир на авиобаза „Граф Игнатиево", в предаването „Тази събота" по бТВ.

14-те пилоти, които се обучават за пилотиране на изтребители F-16, са крайно достатъчни за носене на бойно дежурство. Тяхното обучение трябва да продължи и след  като се върнат. От тези пилоти само четирима са водачи. „2025 г. не е границата. 2028-2030 г. е границата за поемане на дежурството с F-16. Дотогава ние трябва да носим дежурство. И ако някой реши, че няма нужда от междинен самолет, да понесе своята отговорност и да заличи една вековна традиция в българската бойна авиация", заяви ген. Русев.

Заместващите изтребители по думите му не е задължително да са „Грипен". Според него може да се лети на всеки друг европейски изтребител. „Нямаме отговор за изтребител F-16 втора ръка от САЩ и Израел. Нямаме време да чакаме. Затова са запитани Франция, Италия и Швеция. Отзоваха се Швеция и Франция. Без оферти всичко е спекулация", поясни той.

Много страни около нас експлоатират по няколко типа изтребители, посочи той.

„Ние сме на фронтовата линия, а ние се опитваме да кажем, че не трябва да носим дежурство - някой да го прави вместо нас. Нали сме НАТО, ние трябва да пазим?", коментира ген. Русев.

„Замирисва ми на чистка в авиацията. Всички, които са обслужвали руската техника, да бъдат освободени, за да останат тези, които ще експлоатират F-16. Това е непристойно поведение. Те могат да продължават с усилията, ние ще ги гледаме отгоре - това е несериозно. Всички могат да се справят с американската техника", подчерта Русев.

В авиобаза „Граф Игнатиево" се експлоатира три вида техника, обясни Людмил Вълков, зам.-командир по Авиационна техника и въоръжение в авиобазата.

„В момента ресурсът, с който разполагаме, е ограничен. Инструментите, с които можем да го управляваме, са ограничени. Ако договор за ремонт на двигателите на МиГ-29 се случат, това ще помогне се дежурството през 2023 година, но не и за след това. Не се знае и Полша докога ще помага за поддръжката на самолетите", допълни той.