Гешев и Сарафов на форум за престъпленията срещу дивата природа
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2022 06:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гешев и Сарафов на форум за престъпленията срещу дивата природа Главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов присъстваха на форум за престъпленията срещу дивата природа, организиран от Асоциацията на прокурорите в България

/КРОСС/ Главният прокурор на Република България Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов присъстваха на форум на тема „Престъпления против дивата природа", организиран в рамките на Есенна академия на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ).

Обучението е част от дейностите по проект "Успешно преследване на престъпленията срещу дивата природа в Европа" (SWIPE), съфинасиран от програма ЛАЙФ на Европейския съюз. Проектът се изпълнява на територията на 11 страни - България, Босна и Херцеговина, Испания, Италия, Румъния, Словакия, Сърбия, Хърватска, Украйна, Унгария и има за цел да допринесе за увеличаване на броя на успешно преследваните престъпления срещу дивата природа.

Иван Гешев и Борислав Сарафов приветстваха инициативата на АПБ и връчиха сертификати на участниците.
„В прокуратурата трябва да има силни съсловни организации. С това, което вие правите като Асоциация, вие защитавате интересите на отделните магистрати. По този начин всички ние защитаваме върховенството на закона и правовата държава - основополагащите принципи на всяка демократична държава. Вие сте тези хора, които трябва да обясняват на гражданите какво прави прокуратура и кои са реалните проблеми в борбата с престъпността", заяви главният прокурор.

Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС), заяви, че се надява инициативите на АПБ по актуални за обществото теми да продължат, за да продължи подобряване на квалификацията на магистратите. „Нека вашият глас бъде мощен и да бъде чут. Убеден съм, че няма човек, който да съзнава по-добре нуждите на съдебната система от практикуващите магистрати", каза директорът на НСлС.

Сред лекторите на обучението, които представиха добри практики в сферата на разследването и казуси от дела за престъпления срещу дивата природа, бяха прокурорите - полковник Елин Алексов, ръководител на Военно-апелативна прокуратура, Красимир Стайков - прокурор в Районна прокуратура - Велико Търново и Ивайло Илиев - заместник-председател на АПБ.

Форумът е част от юбилейните събития по повод отбелязването на 25- годишнината от основаването на Асоциацията на прокурорите в България.