Защо обществени сайтове са недостъпни за незрящи?
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2022 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо обществени сайтове са недостъпни за незрящи?

/КРОСС/ Недопустим пропуск на институциите, който показва и отношението на чиновниците към една от уязвимите групи в нашето общество. Хората с намалено зрение не могат да използват обществените сайтове в България, защото почти половината от тях не са пригодени за това. А равното право на хората с увреждания е от национален приоритет.

Християн Димитров и съпругата му Силвия са напълно незрящи, но това не ги спира да искат да „сърфират" свободно в интернет. Християн е студент по право и сам открива, че голяма част от страниците на публичната администрация не са съобразени със софтуера на незрящите.

Задължение да контролират адаптирането на интернет страниците на институциите със софтуера за незрящите е на Министерството на електронното управление. Оттам признават, че 50% от сайтовете са недостъпни.

„Естествено когато говоря за контрол, не говоря за контрол като контрол. Говоря ние всички заедно и съвместно да направим така, че хората с увреждания да имат равен достъп до електронните услуги. До момента са проверени 2020 интернет страници на публични институции, от които 50% са достъпни", каза Гергана Колешанска - директор на дирекция „Стратегии и политики за електронно управление".

Санкции обаче няма.

„Имаме право да санкционираме, по-скоро обаче усилията ни са насочени заедно с тях. Да направим така че страниците и информацията, която те предоставят, да бъдат достъпни. Много лесно е да отидем и да глобим с някаква сума даден административен орган. Ще си платят глобата и в крайна сметка услугите отново няма да бъдат достъпни", обясни Колешанска.

Има множество жалби, казва тя, и дава пример. „Получихме жалба от незрящ човек, който не можеше да си извади електронно свидетелство за съдимост. Може би когато искате да постъпите в даден сайт или дадена услуга ви излиза така наречената „капча" тоест няколко снимки. В тях ви пита на колко от тези снимки е изобразен велосипед и вие трябва да посочите 2 или 3. Това е абсолютно невъзможно за незрящ човек. Получихме такава жалба към Министерство на правосъдието. Съвместно с тях отстранихме този проблем. Така че потребителят да успее да извади в крайна сметка електронното си свидетелство за съдимост", заяви Колешанска.

А от Министерството на електронното управление съветват да се пускат жалби за по-бърза реакция.

„Има много случаи и ние съответно реагираме своевременно", обясни директорът на дирекция „Стратегии и политики за електронно управление".

Изпратихме запитване до Министерствата на здравеопазването и НОИ защо сайтове, които са от изключително значение за хората, не са пригодени за незрящите.

Позиция на министерството на Здравеопазването: „В отговор на Вашето запитване Ви информираме, че Министерството на здравеопазването има системен интегратор на данни, с който е сключено рамково споразумение. Предмет на рамковото споразумение е и създаването на нов сайт на МЗ. Такъв е предвидено да бъде разработен до края на м. март 2023 г."

Позиция на Национален осигурителен институт: „В десния край на началната страница на сайта на НОИ е опцията за хора с намалено зрение."

бТВ, „Тази неделя"