Предстоящи събития в страната на 18 октомври 2022 г.
Секция: Предстоящи събития
18 Октомври 2022 07:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната на 18 октомври 2022 г.

/КРОСС/ ***

София.
От 09.00 часа в "Гранитната зала" на Министерския съвет, по повод отбелязването на Европейския ден за борба с трафика на хора, Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) организира дискусионен форум на тема "Устойчивост на политиките за противодействие на трафика на хора. Подобряване на механизмите за събиране и анализ на данни. Оползотворяване в полза на пострадалите на конфискувани средства и имущества от осъдени трафиканти".

***
София.
От 10.00 часа на пл. "Св. Ал. Невски" президентът на Армения Вахагн Хачатурян ще бъде посрещнат от държавния глава Румен Радев с официална церемония, която включва почетен караул и 21 топовни артилерийски салюта в чест на госта. Вахагн Хачатурян ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.
От 10.30 часа на "Дондуков" 2 двамата президенти ще проведат среща на "четири очи", след което ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Армения.

В 11.45 часа в Гербовата зала Румен Радев и Вахагн Хачатурян ще подпишат съвместна декларация във връзка с 30-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Армения. В присъствието на двамата президенти ще бъде подписан и протокол за създаване на Арменско-Българска търговско-икономическа камара. След това Румен Радев и Вахагн Хачатурян ще дадат и съвместни изявления за медиите.

***
София.
От 11.00 часа на Малка сцена, 7-ми етаж, Софийската опера и балет ще проведе пресконференция за сезон 22/ 23 година.

***
София.
От 11.00 часа в Ноналния пресклуб на БТА, бул. "Цариградско шосе" No 48 , ще се проведе пресконференция, организирана от EOS в България, на която ще бъдат оповестени резултатите от ежегодното проучване на EOS Group "Навици на плащане в Европа 2022".

***
София.
Днес Националния политехнически музей (НПТМ) може да се разгледа най-новото Лего-изложение "КОРАБИ, ДВОРЦИ И МАШИНИ". То е организирано съвместно с "Лебго - Българският Лего клуб".

***
София.
От 10.00 часа, в централата на КНСБ на пл. "Македония" 1, ет. 2, зала "Азия", ще се проведе пресконференция на КНСБ и КТ "Подкрепа". На нея ще бъдат обявени съвместни действия и искания за ръст на доходите, мерки за овладяване на кризата и запазване на заетостта. В пресконференцията ще участват президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, вицепрезидентите на КНСБ, директорът на ИССИ Любослав Костов, икономическият съветник на президента на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова, лидери на федерации към двете конфедерации.

***
София.
От 11.00 часа в зала 1 на АККК "Сердика", официално ще бъде представен проектът "Маршрут на мозайките в София".Проектът представя мозайки в София от различни исторически периоди - от антични до съвременни образци.

***
София.
От 11.30 часа в централата на ПП АБВ на улица "Врабча" 23, ще се проведе пресконференция на ПП АБВ. Темата е " Новият политически сезон - позиция на ПП АБВ, като част от коалиция "Български възход"

***
София.
От 12.30 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на тема: "Кога България ще има истинска Детска болница?"

***
София.
От 13.00 часа пред паметната плоча на загиналите парашутисти държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в отбелязването на Празника на военните парашутисти.

***
София.
От 13.00 часа на пешеходния мост над бул. "България" до НДК ще бъде открита деветата фотоизложба, организирана по повод Деня на строителя - Димитровден, от Камарата на строителите в България (КСБ) и в. "Строител" със съдействието на Столичната община (СО). През 2022 г. експозицията е посветена на 15-ата годишнина на КСБ и на 15 г. от влизането на България в ЕС. "Виж София - 15 години заедно строим за хората" ще бъде открита от председателя на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев.

***
София.
От 14.00 часа в страничната площадка на Моста на влюбените (от страната на клуб "Перото"), месец октомври е обявен официално за Световен месец за борба с карцинома на млечната жлеза. Като част от ежегодната информационна кампания на Първа САГБАЛ "Света София" за превенция и профилактика за борба с рака на гърдата, на 18-ти октомври ще се състои традиционното събитие край НДК, в което символично ще пуснем във въздуха 1200 розови балона в памет на жените изгубили битката с рака на гърдата.

***
София.
От 15.00 часа в БТТП ще се проведе кръгла маса на тема "Подготовката за повторна употреба и рециклирането на матраци като част от кръговата икономика". В рамките на кръглата маса ще се представи демонстрационния проект за подготовка за повторна употреба и рециклиране на употребявани матраци.

***
София.
От 17.00 часа в РЦСИ "Топлоцентрала" Брайън Роджърс, артистичен директор и съосновател на The Chocolate Factory Theater (Ню Йорк) и арт мениджърът и изследовател - Томас Ердер (Берлин) ще говорят за независимите сцени на съвременните изпълнителски изкуства в Европа и САЩ.

***
Благоевград.
От 17.30 часа в зала "22 септември", кметът на Благоевград Илко Стоянов ще проведе втората от поредица предвидени срещи, на които ще бъде дискутиран публикуваният от МРРБ проект на насоки и условията за саниране на жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост

***
Благоевград.
От 18.00 часа, в Градската художествена галерия - Благоевград ще се открие обща художествена изложба, посветена на Свети Лука - покровител на художниците. В нея ще вземат участие 40 автори от Благоевград и региона. Експозицията е жанрово разнообразна - живопис, графика, скулптура и приложно изкуство (дърворезба).

***
Варна.
От 18.00 часа в ГХГ - Варна на ул. "Любен Каравелов" 1, в Деня на покровителя на художниците, сдружението ще покаже нови работи живопис, графика, скулптура и приложно изкуство на художници от всички поколения.

***
Видин.
От 10.30 часа в залата на Общински съвет - Видин ще бъдат връчени трудовите договори на 63 души в рамките на проект "Интегриран подход за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин", който се реализира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020.

***
Враца.
От 19.00 часа в камерна зала на ДКТ ще се състои премиерата на "Сирена и Виктория" от Ал.Галин

***
Пловдив.
От 10.30 до 11.30 часа пред сградата на Областен съвет Пловдив ще се проведе протест на работещите в системата на спешна медицинска помощ, организиран от КТ "Подкрепа"-Пловдив. Декларация с искания към Министъра на здравеопазването ще бъде връчена на Областния управител на Пловдивска област-г-н Стоев.

***
Русе.
от 11:00 ч. в Зала 1 на Областна администрация, ще се проведе заключителното събитие-конференция по международния проект RESILOC /Resilient Europe and Societies by Innovating Local Communities/, финансиран от програмата за изследвания и иновации на Европейския съюз Хоризонт 2020 по споразумение за безвъзмездна помощ № 833671 .

***
Русе.
От 19.00 часа в Канев център, Влади Въргала идва в Русе с мисия да подкрепи Фондация "Александър Русев" и да даде сила и надежда на децата в неравностойно положение, на техните родители, а и на всички, които са я изгубили по пътя.

***
Сливен.

От 17.00 часа, в централното фоайе на Регионална библиотека "Сава Доброплодни"-Сливен ще бъде открита документалната изложба "И будеше за бунт сърцата...", посветена на 200г. от рождението на Добри Чинтулов - една от най-значимите фигури на Българското възраждане - заслужил учител, забележителен педагог, изключителен патриот и родолюбец, бележит общественик и борец за църковна независимост, вдъхновен бунтовен поет.

***
Стара Загора.
От 18.30 часа в Арт фоайе Радио Стара Загора, ще се състои представянето на фентъзи епоса "Необикновени"- литературен дебют на Цветомира Йорданова, ученичка в 10 клас на ПГСАГ "Лубор Байер" Стара Загора.

***
Стара Загора.
От 19.30 часа в Куклен театър ще бъде представен театралния спектакъл "Приятно ми е, Ива!"