Често допускани грешки при теглене на ипотечен кредит
Секция: ИКОНОМИКА
18 Октомври 2022 13:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Често допускани грешки при теглене на ипотечен кредит

/КРОСС/ Покупката на жилище е много важно решение, особено ако се случва с ипотечен кредит. Всичко трябва да се провери до най-малкия детайл и да се избере най-изгодната оферта. Не бива да се прибързва с подписване на предварителен договор или капариране на имота. Подготовката на документите за кандидатстване изисква повече време и внимание. Все пак не става въпрос за бърз онлайн кредит само срещу лична карта. За ипотечните кредити се изисква справка-декларация за доходи и куп други документи. Доста хора искат да завършат процедурата по-бързо и допускат грешки. Ето кои са най-често срещаните, които трябва да се опитате да избегнете:

Търсене на цялостно финансиране

Една от основните грешки, които потребителите правят при теглене на ипотечен кредит е да търсят 100% финансиране от банката. Такова не може да се намери, тъй като всички банки изискват клиентите да разполагат с поне 10-15% от цената на имота. Тоест, ако искате да участвате в сделката трябва да имате някакви спестени лични средства. В случай, че не разполагате с такива, винаги може да изтеглите още един кредит, този път потребителски. Но това ще доведе до допълнително оскъпяване. При това положение едва ли онлайн кредит ще ви свърши работа, защото при тях максималните суми са значително по-ниски. Отново ще трябва да се обърнете към банка или в краен случай да ипотекирате друг имот.

Неясна преценка на финансовия ангажимент

Друга грешка, която кандидатстващите за ипотечен кредит допускат често е да не преценят с какви вноски се ангажират и да надценят възможностите си. В България такива кредити обикновено се отпускат за около 20 години. Но повечето хора са привлечени от скъпите имоти и са склонни да се ангажират с непосилни вноски за дълги периоди от време, понякога над 30 години. Рискът от изпадане в неплатежоспособност в такива случаи е много висок. Ето защо, преди да подпишете договор за ипотечен кредит, трябва да си помислите добре дали ще успеете да се справите с месечната вноска. По принцип кредитните ви задължения не трябва да надвишават 35% от месечните ви доходи. Затова направете нужните изчисления и вижте дали размерът на вноската е в допустими стойности.

Допускане на закъснения и лоша кредитна история

Банките, които отпускат ипотечни кредити задължително правят проверка за кредитната история на лицето в Централния кредитен регистър. Там са отразени всички кредити на това име и подробности относно погасяването им. Така че ако имате закъснения по стар или текущ кредит, няма как да скриете тази информация. Ако сте с лоша кредитна история, има голяма вероятност да получите отказ при кандидатстването за ипотечен кредит.

Все пак, може да потърсите други финансови институции, които да склонят да ви отпуснат жилищен кредит независимо от кредитната ви история. Малко са, но има такива и един добър пример е Кредит Тръст. Дружеството оперира легално в България и е регистрирано от Българската народна банка. Компанията предоставя ипотечни кредити над 10 000 лв. без значение от кредитната история и без доказване на доходи. Лихвата е между 12% и 36%, а максималният срок е 15 години. Заявките се разглеждат изключително бързо в рамките на 30 минути. Както виждате, има варианти за спешно финансиране от кредитни компании в България и за потребителите с лошо цкр.

Подписване на предварителен договор

Още една грешка, която повечето хора допускат е да подпишат предварителен договор за покупка на имот с ипотечен кредит. От една страна, предварителното одобрение, което банките предлагат ще ви даде спокойствие и ще сте сигурни, че няма да ви откажат кредита поради влошена кредитна история, недостатъчен доход или други причини. Но от друга, ако избързате и не прецените кредитоспособността си, може да имате проблеми с изплащането на кредита за в бъдеще. Ето защо не бива да бързате с предварителни договори и даване на капаро преди да сте оценили подробно финансовото си състояние.

Несравняване на оферти

Ако сте клиент на една банка и сте доволни от обслужването до момента е логично да се обърнете към нея и за ипотечен кредит. Но това не винаги е правилното решение. В днешно време вече има толкова много финансови институции, които предлагат атрактивни оферти. Не е зле да проучите повече кредитори преди да направите окончателния избор. При тази голяма конкуренция може да успеете дори да договорите някаква допълнителна отстъпка.

Недоказуеми доходи

Много хора работят на хонорар и изпитват затруднение когато банката им поиска документи за доказване на доход. Други пък работят на трудов договор, но се съгласяват да получават част от заплатата си в плик, което пак може да изиграе лоша шега при кандидатстване за ипотечен кредит. Имайте предвид, че ако не можете да докажете доходите си пред банката е твърдо вероятно да не ви одобрят. Нормално е, все пак не кандидатствате за онлайн кредит в малък размер, за който се изисква само документ за самоличност. При ипотечните кредити нещата стоят по-различно и се изискват сериозни и доказуеми доходи.