Предстоящи събития в страната на 19 октомври 2022 г.
Секция: Предстоящи събития
19 Октомври 2022 07:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната на 19 октомври 2022 г.

/КРОСС/ ***

София.
От 09.00 часа новоизбраното 48-о Народно събрание ще проведе първото си заседание

***
София.
Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на откриването на първото заседание на новоизбраното Четиридесет и осмо Народно събрание, което ще се проведе в 9.00 часа

***
София.
От 09.30 часа в Capital Fort (бул. Цариградско шосе 90), ще се проведе конференцията "Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца"
***
София.
От 10.00 в 28 СУ "Алеко Константинов" ( бул. Възкресение 60) председателят на СОС Георги Георгиев, заедно с районния кмет на Красна поляна Иван Чакъров и Диян Стаматов ще открият новата сграда за учениците от начален етап.

***
София.
От 10.00 часа в София Хотел Балкан, Посолството на Гърция в София ще проведе събитие за гръцкия туризъм с акцент Регион Епир. На събитието ще присъстват представители на посолството на Гърция в София, туристически агенции и представители на туристическия сектор от регион Епир.

***
София.
От 10.00 часа в ТУ - София ще бъде открито изложението "Дни на кариерата . В същия ден от 14:00 часа ще се излъчи онлайн-студио, по време на което ще се представят 4 фирми - Ултра Плей. Лим Текникс, MM Солушънс и Блек Сий Геймс.

***
София.
От 11.00 часа, пред Министерството на здравеопазването ще се проведе национален протест на лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна. Поводът за недоволството е свързан с ниските трудови възнаграждения, които получават медиците.

***
София.
От 12.00 часа, пред Министерски съвет ще се проведе протестното събитие, организирано от НС "Защита", за демонстрация на нашата подкрепа и желание за спиране на обедняването на българските граждани с непосилните цени на природния газ, електроенергията и горивата, за достоен живот без спекула, за справедливо заплащане на положения труд в условия на галопираща инфлация.
От 13.00 часа от паркинга пред БНБ, ще стартира автошествието.

***
София.
От 15.00 часа в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН, президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на 50-годишния юбилей "България - космическа държава", Събитието, организирано от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) при Българската академия на науките.

***
София.
От 16.00 часа в Grand Hotel Millennium, българската компания за развитие на продажбите в технологичния сектор Out2Bound и нейния американски партньор MarketStar - глобален лидер в областта организират среща с медии, на която ще бъде обявена значима за технологичната екосистема в България новина.

***
София.
От 17.00 в галерия "Средец", гр. София, бул. "Александър Стамболийски" 17, ще бъде открита графичната изложба на Людмил Георгиев - "МОИТЕ ГРАДИНИ"

***
София.
От 19.00 часа в Национален исторически музей (София, ул. "Витошко лале" 16) ще се проведе официалната церемония по връчване на наградите на Български лекарски съюз за принос в медицината: "Лекар на годината - 2022 г.".

***
София.
От 19.00 часа в криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски" (Музей на християнското изкуство) и на 31 октомври от 19.00 ч. в концертната зала на Националното музикално училище "Любомир Пипков" ще бъдат изнесенисе състоят заключителните концерти от проекта "Хоровата църковнославянска музика в столицата - наследство и съвременност" за популяризиране на църковнославянското хорово изкуство, организиран от църковния хор "Покров на Пресвета Богородица" при храм "Покров Богородичен". Входът за концертите е свободен.

***
Благоевград.
От 14.00 часа в Националния пресклуб на БТА в Благоевград ще се проведе пресконференция на екипа на Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград. Пресконференцията е на тема премиерата на спектакъла "Момчето от последния чин" от Хуан Майорга, с режисьор Тея Сугарева - Савова.
***
Бургас.
От 11.00 часа в Бургас ще бъде открит паметник на д-р Живко Радев, а събитието е част от отбелязването на професионалния празник на българския лекар - 19 октомври и Ден на св. Иван Рилски Чудотворец. Мястото, където ще бъде издигнат монумента, е в Морската градина, срещу бл. 16 в ж.к. "Лазур".

***
Бургас.
От 13.00 часа в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско казино", ще се проведе пресконференция по повод 12-то издание на иновативния фестивал "Ерата на Водолея" в Бургас.

***
Варна.
От 11.00 часа в залата на Областен информационен център-Варна на пл. "Св. Св. Кирил и Методий" №2, ще се проведе пресконференция по проекта "Повишаване ролята и отговорностите на гражданите в демократичното развитие на местно ниво в Община Аксаково". Той се финансира от ОП "Добро управление" 2014-2020 г.

***
Варна.
От 18.00 часав Художествения музей "Георги Велчев", ще бъде открита изложбата "Един миг" представя живопис, графика и рисунки на варненския художник, който е утвърден автор в областта на абстрактното изкуство.

***
Велико Търново.
От 15.30 часа пред сградата на Община Велико, във връзка с 18 октомври - Европейски ден за борба с трафика на хора, Местната комисия за борба с трафика на хора стартира превантивно-информационна кампания, насочена предимно към ученици и подрастващи. Във Велико Търново тя се ще проведе за десета поредна година, с участието на ученици доброволци.

***
Видин.
От 10.30 часа в централната част на гр. Видин - пред задния вход на сградата на Община Видин (откъм паркинга на общината), екипът на Областен информационен център-Видин ще проведе открита приемна.

***
Враца.
От 19.00 часа в камерна зала на ДКТ ще се състои премиерата на "Сирена и Виктория" от Ал.Галин

***
Драгоман.
От 11.00 часа в заседателната зала на община Драгоман, ул. "Захари Стоянов" № 26, гр. Драгоман, Областен информационен център София-град и София-област (ОИЦ-София) ще проведе информационна среща.

***
Пловдив.
От 19.00 часа в историческата пловдивска зала "Съединение", китаристът Димитър Пеев пристига от Чикаго, Илинойс, за да изнесе концерт, озаглавен "Спомен за канте хондо". В програмата са включени произведения за класическа китара на Федерико Морено Тороба, Хоакин Турина, Исак Албенис, Емилио Пужол, Анхел Бариос и Мануел де Файя, както и стихотворения на Федерико Гарсия Лорка, претворени на български език от Ромеро и поднесени с гласа на Тодор Димитров.

***
Разград.
От 19.00 часа в Театрална зала на НЧ "Развитие 1869" на пл. Възраждане, ще бъде представена постановката на Сатеричен театър "Алеко Константинов" - "Провинциални анекдоти"

***
Русе.
От 09.30 часа преподаватели от Детска градина "Русалка" ще посетят Комплексния онкологичен център в Русе по повод 19 октомври, Международния ден за борба с рака на гърдата и Деня на българския лекар. Те ще дарят ръчно изработени гривни за болнолежащите пациентки. В знак на признателност ще бъдат поднесени и картички с послание към лекарите.

***
Русе.
От 11.00 часа в оранжерийното стопанство на ЗП Ивелин Тринчов в гр. Сливо Поле, обл. Русе ще се проведе демонстрация на системата за автоматизирано земеделие ONDO.

***
Сливница.
От 14.30 часа в сградата на община Сливница, площад "Съединение" № 1, Областен информационен център София-град и София-област (ОИЦ-София) ще проведе информационна среща. По време на срещата ще бъдат презентирани условията за кандидатстване по отворени процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и предстоящи възможности за финансиране на проекти до края на 2022 година. Поканени за участие са всички заинтересовани страни в общината - представители на общинската администрация, бизнеса, образователни, културни и социални институции, земеделски производители, представители на медиите.

***
Стара Загора.
От 17.30 часа в Къща музей "Гео Милев" ще се проведе среща разговор с Мирела Костадинова и книгата ѝ "Перце от сойка"

***
Стара Загора.
От 19.00 часа Драматичен театър "Гео Милев" ще се състои премиерата на постановката "Иконите спят" - автор и режисьор Елица Йовчева.

***
Цар Калоян.
От 11.00 часа на площада пред Община Цар Калоян, екипът на Областния информационен център (ОИЦ) ‒ Разград организира среща на открито за жителите и гостите на града и общината.
На изнесената приемна ще бъдат представени възможности за кандидатстване с проекти по актуални и предстоящи за обявяване процедури на европрограмите.