Ново замърсяване на въздуха в „Марица изток”, РИОСВ със спешни мерки
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Октомври 2022 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ново замърсяване на въздуха в „Марица изток”, РИОСВ със спешни мерки

/КРОСС/ Спешни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха в енергийния комплекс „Марица изток" предприема РИОСВ - Стара Загора, съобщи за БТА директорът на инспекцията Диана Искрева.

Повод са регистрираните през почивните дни превишения на серен диоксид - данните са от Автоматичната измервателна станция „Гълъбово" за 15-и и 16 октомври. Заради отчетените стойности вчера РИОСВ - Стара Загора извърши извънредна проверка на операторите в района на Гълъбово.

По време на проверките е установено наличие на неорганизирани емисии на площадката на Топлоелектрическата централа ТЕЦ „Брикел" в Гълъбово. За установеното нарушение от РИОСВ - Стара Загора ще бъде образувана административно-наказателна процедура.

РИОСВ - Стара Загора издаде предписания на всички оператори на големи горивни инсталации за предприемане на мерки и недопускане влошаване качеството на атмосферния въздух. Регионалната инспекция ще възобнови интензивния текущ контрол на горивните инсталации по всички условия от издадените комплексни разрешителни в района на енергийния комплекс „Марица изток". Позиционирана е и допълнителна мобилна автоматична станция от Изпълнителната агенция по околна среда в границите на град Гълъбово.

В резултат на засиления контрол от страна на МОСВ от началото на септември до 16 октомври т.г. по заповед на министър Росица Карамфилова са извършени над 48 извънредни проверки съвместно с експерти от други регионални инспекции на големите горивни инсталации. Съставени са 15 акта за установени административни нарушения на условията от комплексните разрешителни - 13 на ТЕЦ „Брикел" ЕАД и по един на „ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД и „Ей и Ес 3С - Марица Изток 1" ЕООД.

Предстои издаване на наказателни постановления в нормативно определения срок.