Йотова и хърватският премиер Пленкович се обявиха за приемането заедно на България и Хърватия в Шенген
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Октомври 2022 11:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова и хърватският премиер Пленкович се обявиха за приемането заедно на България и Хърватия в Шенген

/КРОСС/ Амбиция на Хърватия и България е заедно да влезем в Шенген. Това заяви министър-председателят на Република Хърватия Андрей Пленкович на среща в Загреб с вицепрезидента Илияна Йотова.

 „Важно е, че чухме още веднъж подкрепата на Хърватия и желанието заедно да извървим пътя към членство в Шенген“, посочи Йотова и запозна Пленкович с целия процес по присъединяването на България от 2011 г. насам и несъгласието на някои държави членки. „Опасно е заместването на техническите критерии, които България е изпълнила, с политически критерии. Това поражда евроскептицизъм сред българските граждани“, подчерта вицепрезидентът. Тя изрази надежда до края на годината да бъде взето решение за приемането на България, Румъния и Хърватия.

Българският вицепрезидент и хърватският премиер изтъкнаха традиционно добрите отношения между двете страни, както и общите приоритети в рамките на Европейския съюз.

Йотова и Пленкович обсъдиха и предстоящото през 2023 г. присъединяване на Хърватия към еврозоната. Темата по-рано Йотова коментира и с министъра на външните работи и европейските въпроси Гордан Гърлич Радман. Хърватското правителство провежда от две години широка информационна кампания за ползите от приемането на единната европейска валута.