Джамбазки: Западни транспортни фирми имат интерес да не сме в Шенген
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Октомври 2022 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джамбазки: Западни транспортни фирми имат интерес да не сме в Шенген

/КРОСС/ България и Румъния са изпълнили всички технически изисквания за членство в Шенгенското пространство. Ние дори използваме информационната ѝ система за издирване на лица и контрол на пратки. Няма никаква техническа причина да не сме част от Шенген, причината е икономически интерес на фирми от западните държави. Това каза евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО по Нова ТВ.

По думите му тези фирми бавят и недопускат български и румънски камиони да пътуват свободно в Шенгенското пространство. "Те искат българските фирми да не печелят, а да печелят те. Формално само Нидерландия е против нашето членство, доколкото знам всички със силен транспортен бранш обаче също не искат да ни приемат - Франция, Германия, Белгия. Няма как една сама държава да държи други три извън Шенген без да има подкрепа", заяви той.

Според него моментът е ключов, защото Хърватия се готви да влезе в Шенген през декември. "Няма как държава, която е започнала процес по-късно от нас, да влезе преди нас. Те са западноевропейска държава, с по-високи доходи, но въпреки това, ако те влязат, а ние не, би било много голямо лицемерие", смята Джамбазки.