Даниел Лорер: В момента политиците трябва да проявят отговорност
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Октомври 2022 10:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Даниел Лорер: В момента политиците трябва да проявят отговорност

/КРОСС/ Ако ГЕРБ сформират кабинет с първия мандат, ще бъдем конструктивна опозиция. По политиките, по които сме съгласни, ще бъдем с тях. Това каза депутатът от „Продължаваме промяната" и зам.-председател на Комисията по икономика и иновации Даниел Лорер в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите му коалицията, избрана председател на НС, вече започва да взима активни решения и това се вижда при гласуването за състава на комисиите.

Той посочи, че в НС се наблюдава и друго интересно нещо. „Главният прокурор Иван Гешев шета из парламента, изпраща покани на партии и се среща с тях. След като той беше човекът, който извади половин България на протест, той беше в един политически фризер. Сега имиджът му се претопля и аз се питам сега дали той не е всъщност контактьорът между тези групи, които оформят една бъдеща работеща коалиция. Това е легитимен въпрос на фона на неговите действия тази седмица", коментира Лорер.

В момента политиците трябва да проявят отговорност. „Изпратени сме в НС, за да подпомагаме превръщането на България в истинска правова държава. Тъй като сме втора политическа сила, присъствието ни на председателски места в парламентарните комисии с председатели е един от малкото лостове, с които можем да обръщаме общественото внимание към важни теми, в комисиите, които управляваме", подчерта той.

Лорер заяви, че ПП ще отиде на консултациите с президента в понеделник, тъй като са отговорност. Президентската институция е тази, която трябва да обединява България, добави той. „Това, което е важно, е консултациите да минат в конструктивен тон, в гладък тон, както ги проведе с ГЕРБ, за да можем да изложим нашите позиции, за да стане ясно на обществото какви са важните теми за страната, които ще отстояване. А именно - да създадем правова държава, в която не се крадат публични пари. И разбира се, да продължим с икономическите мерки за справяне с инфлацията", посочи той.

Според Лорер решение дали ПП ще се яви на консултации с ГЕРБ, когато получат първия мандат, ще се вземе на Националния съвет на партията. „Мисля, че ще сме едни от последните поканени. Знаете, че многократно заявихме, че няма да подкрепим правителство с мандата на ГЕРБ. Неформални разговори не водим, защото искаме всичко да е изключително видимо за обществото, за да няма съмнения, че се договаряме. Ако ГЕРБ успеят да сформират кабинет, ние ще бъдем конструктивна опозиция, т.е. по политиките, по които сме съгласни, ще бъдем с тях", заяви той.

Нова телевизия, „Събуди се"