Илияна Йотова: Българското образование, култура и духовност ще ни изведат от всяка криза
Секция: Коментари
30 Октомври 2022 07:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова: Българското образование, култура и духовност ще ни изведат от всяка криза Илияна Йотова беше гост на 160-годишнината на Народно читалище „Просвета – 1862“ в град Перущица

/КРОСС/ „Нашите деди знаеха, че чрез просветата, културата и духовността ще постигнат свободата, а след свободата ще строят новата българска държава. И днес образованието, културата и духовността отново ще ни изведат от всяка криза. Те трябва да бъдат приоритет за всеки, който претендира да управлява България." Това заяви Илияна Йотова на честването на 160-годишнината на Народно читалище „Просвета - 1862" в Перущица. Отбелязана беше и 155 години театрална дейност в града.

„Храмът на вярата - православната църква, и храмът на духовността - читалището, спасиха българския народ през мрачните години на робството, благодарение на тях България се възроди от пепелищата и я има днес", изтъкна Йотова.

„Преди 160 години в един малък градец в поробена България е имало хора, които са осъзнавали необходимостта от образование и култура. Малцина са тези, на които е дадено да могат да виждат в бъдещето и да пишат история. Преди 160 години тези хора с големи букви написаха свобода, защото бяха първо свободни в душите и разума си", подчерта вицепрезидентът в приветствието си.

Илияна Йотова изказа признателност за всеотдайността и любовта на читалищните дейци и на жителите на Перущица, които развиват читалището. „Будителите не са назад в историята, будители сте всички вие", посочи вицепрезидентът. Тя специално благодари на председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов за активната дейност. „И днес има хора непросветени, които с лека ръка са готови да посегнат на читалището. Благодаря ви, че се борите срещу тях и развивате читалищното дело", заяви Йотова.

Вицепрезидентът връчи на читалище „Просвета - 1862" плакет „Св. св. Кирил и Методий" от името на президента Румен Радев.