Най-малко 151 души са загинали, а 82 са ранени в южнокорейската столица Сеул
Секция: СВЯТ
30 Октомври 2022 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-малко 151 души са загинали, а 82 са ранени в южнокорейската столица Сеул

/КРОСС/ Най-малко 151 души са загинали, а 82 са ранени в южнокорейската столица Сеул, след като празнуващи Хелоуин млади хора попаднаха в капан в тясна уличка и бяха смазани от тълпата, съобщи Би Би Си, като се позова на последните данни на местните власти. 19 от пострадалите са в критично състояние.

Шествие за Хелоуин в Сеул се превърна в реален ужас: Десетки стъпкани и задушени (снимки/видео)
Най-малко 120 жертви и над 150 ранени в Сеул при шествието за Хелоуин (видео/снимки)
Това е най-тежкият подобен инцидент в Южна Корея от години. Жертвите са предимно млади жени и мъже - между 20 и 30-годишна възраст, като сред тях има 19 чужденци - от Иран, Узбекистан, Китай и Норвегия.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол обяви национален траур и заяви, че е било истинско нещастие подобно бедствие да се случи в сърцето на Сеул.

Около 100 000 души вчера са се събрали да отбележат празника без ограниченията на противоепидемичните мерки в един от най-популярните квартали с ресторанти и барове в Сеул. Властите предполагат, че до трагедията се е стигнало, след като малко преди 22.20 часа местно време множеството започнало да напира да премине през тясна уличка в района на хотел "Хамилтън", едно от най-популярните купонджийски места в Сеул. Местни медии пък съобщиха, че хората се втурнали към бар, след като чули че местна знаменитост е влязла вътре.

Един от оцелелите разказва пред Ройтерс, че много хора са паднали и са се съборили един друг "като домино", след като са били бутнати от други. Според него по улиците в популярния с нощния си живот квартал е имало 10 пъти повече хора от обикновено. Пред сеулския вестник "Ханкьоре" оцелелият е казал, че е бил в капан около час и половина преди да бъде спасен. Някои хора викали "Помогнете ми!", а други не можели да си поемат дъх.

В интервю за новинарския канал "Уай Ти Ен" свидетел разказа, че е било шокиращо да види редици от тела близо до хотела. Той каза, че първоначално служителите на спешната помощ са били претоварени и минувачи е трябвало да правят изкуствено дишане на ранените, лежащи по улиците.

Началникът на пожарната служба в южнокорейската столица обяви, че телата на загиналите се транспортират в болници или в спортна зала, където роднините им ще могат да ги идентифицират.

Повече от 800 служители на спешната помощ и полицаи от цялата страна, включително всички налични служители в Сеул, бяха изпратени на място.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол направи изявление, в което призова длъжностните лица да осигурят бързо лечение на ранените и да проверят безопасността на местата за провеждане на празника. Той се появи и на мястото на трагедията, която е най-смъртоносната в историята на Южна Корея. През 2005 г. на поп концерт в град Сангджу в южната част на страната загинаха 11 души, а други около 60 бяха ранени.