Цената на паламуда падна до 4 лева
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Октомври 2022 10:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цената на паламуда падна до 4 лева

/КРОСС/ Рибарите в Царево се бунтуват заради ниската цена за изкупуване на паламуда. Те заплашват, че ще спрат да влизат с лодките в морето, ако търговците не вдигнат цената. Заради изобилието на паламуд тази година цената му е паднала до 4 лв. за килограм.

Ежедневно рибарите се връщат с лодките с натежали мрежи от паламуд. Васко, който се е учил на риболов от дядо си, разказва, че от 10 години такъв богат улов на паламуд е нямало. За малко преди дни да обърне лодката.

„Преди три дни ни сполетя голяма слука и хванахме около три тона риба, следователно лодката щеше да е на дъно. Отрязахме мрежите и ги прехвърлихме на друга лодка", разказа Васил Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Заради богатия улов обаче изкупната цена на паламуда на едро е паднала до 4 лв. за килограм.

„Паламудът тази година е в изобилие, но много ни бъзикат с цените. Хората, които го изкупуват на много ниски цени, а после по големите вериги върви на 20-25 лв./кг. Когато няма риба цената е висока, като има риба ниска. Ще подаряваме рибата, няма да я дадем", заяви рибарят Виктор Ников.

„Това е подигравка. Скандално е това нещо, че искат да ни е изкупят на 4-5 лв. Ние ще се организираме тук всички рибари, пет дни няма да влезем в морето и цената пак ще си дойде на място", посочи рибарят Георги Фешев - Гунди

Тази година уловът на паламуд е в пъти повече заради топлото море. Миналата есен мрежите са останали празни и се е ловили основно лефер. Сега, след паламуда, ще влизат за чернокоп.

„Не може тук да изкупуват рибата на 6 лв., а в София да бъде 12-14 лв. Това е експлоатация на рибарския труд", каза мореплавателят Дончо Папазов.

Рибарите се надяват и на помощ от държавата. Една от мерките е безакцизно гориво за лодките, тъй като цената на нафтата е скочила много.