Делян Добрев: Можем да докажем, че горивото ни е надписано с 1 лв. за литър
Секция: Интервюта
31 Октомври 2022 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Делян Добрев: Можем да докажем, че горивото ни е надписано с 1 лв. за литър

/КРОСС/ Смятаме и можем да докажем, че горивото ни е надписано с 1 лв. за литър. Ако вземете цената на уралския нефт през 2018 г. и сега тя е една и съща, но горивото на бензиностанциите тогава е на цени между 1,88-1,95 лв. Сега е между 2,99-3,50 лв. Има близо 1,50 лв. разлика. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

„Нашата цел е, след като сме позволили на „Лукойл Нефтохим Бургас" и на „Литаско" да продължават да обработват евтин руски нефт, то тази печалба, която генерират в размер на 3,5 млрд. лв. само за вътрешния пазар да не отива в швейцарските сметки, а да я прибираме във Фонда за енергийна сигурност. И оттам да я връщаме по модела за компенсация, който и към момента работи само че не 25 ст., а 1 лв., защото смятаме, че такова е надписването", добави той по Нова телевизия.

Добрев допълни, че при модела на служебния кабинет компенсацията ще бъде в рамките на 4-5 ст., докато ако обложим "Лукойл Нефтохим Бургас" и „Литаско" компенсацията ще бъде 1 лв.

„Очаквам подкрепа от всички депутати, защото всички, които гласуват „против" този законопроект, спокойно можем да кажем, че са лобисти на "Лукойл Нефтохим Бургас" и „Литаско". Няма друга причина да се застъпиш за двете руски компании, вместо да гласуваш в интерес на българските потребители", каза още той.