Предстоящи събития в страната на 1 ноември 2022 г.
Секция: Предстоящи събития
01 Ноември 2022 07:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната на 1 ноември 2022 г.

/КРОСС/ ***

София.

От 9.30 часа държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, в Деня на народните будители, 1 ноември, ще се състои традиционната церемония по издигане на националния флаг пред сградата на президентската институция. ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част.

След края на церемонията, в Гербовата зала на "Дондуков" 2 от 9.50 часа, президентът ще отправи приветствие по случай Деня на народните будители.

В 11.00 часа държавният глава ще се включи в Тържественото събрание на Българската академия на науките по случай празника, което ще се състои в зала "Проф. Марин Дринов" (ул. "15-ти ноември" № 1).

***

София.

От 09.30 часа в конферентната зала на х-л "Света София" /ул. Пиротска 18/ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ще открие двудневна международна конференция на тема "Синдикатите от Западните Балкани: активни участници с ясни граждански и социални ангажименти за ускорена европейска интеграция".

***

София.

От 10.15 часа ръководството на ПП АБВ ще поднесе венци и цветя на гроба на поета Иван Вазов по случай Деня на народните будители.

***

София.

От 11.00 часа в Националният музей "Земята и хората", ще бъде открита нова временна изложба "Умни минерали за умни телефони", посветена на Годината на минералогията. Специален гост ще бъде "Дънди Прешъс Метълс", с чиято виртуална разходка ще можете да посетите подземния медно-златен рудник "Челопеч" и да се запознаете с процеса на добив на ценните метали. Ще можете да отнесете и снимка за спомен от това преживяване.

***

София.

От 11.00 часа, в Българската академия на науките, зала "Проф. Марин Дринов" (ул. "15-ти ноември" № 1), ще се проведе тържествено събрание по случай Деня на народните будители под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Тържеството е посветено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История славянобългарска".

***

София.

От 11.00 часа в Галерията на открито в Градската градина пред Народния театър "Иван Вазов", ще бъде открита изложбата "Моите будители"

***

София.

От 12.00 часа в сградата на библиотеката на улица "Авксентий Велешки" №17, по повод 1 ноември - Ден на народните будители, председателят на Народното събрание Вежди Рашидов ще връчи дарение от книги на Народната библиотека "Иван Вазов" в Пловдив. Церемонията ще започне в

***

София.

От 13.00 часа пред паметника на Паисий Хилендарски в градинката на ул. "Московска" (до храм "Александър Невски", Столична община организира тържествено събитие за отбелязване Деня на народните будители и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски.

***

София.

От 14.00 часа в галерия "Средец" на Министерството на културата, зам.-министрите на културата проф. д-р Борислава Танева и доц. Пламен Славов ще отличат с почетни награди "Златен век" и грамоти 39 културни творци и дейци - за постигнати високи творчески резултати или принос в развитието и популяризирането на българската култура и по повод 1 ноември - Деня на народните будители.

***

София.

От 14.30 часа в пространството "SOHO" на ул. Искър №4, зала SoHall, "Климатека", Центърът за енергийна ефективност "ЕнЕфект" и инициативна група "Да обновим България" организират семинар: "Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд", посветен на новата програма за енергийна ефективност на жилищни сгради по Националния план за възстановяване и развитие, която се очаква да влезе в действие от началото на месец ноември т.г.

***

София,

От 16.00 часа в зала "Запад" в Народното събрание, парламентарната група "БСП за България" ще се срещне с главния прокурор Иван Гешев.

***

София.

От 18.00 часа в Ларгото на София, ще бъде открита интерактивна изложба "Танците от Шоплука", която се реализира с подкрепата на Столична община по едноименен проект.

***

София.

От 19.00 часа в София Лайв Клуб, ще се състои премиерата на Последната книга на Стоян Николов- Торлака "Аз, ваксинаторът"

***

София.

От 19:00 часа в "Timeless" зад Дом на архитекта (ул. "Кракра" №11), ще се състои официалната церемония по удостояването на тазгодишните носители на званието "Рицар на книгата".

***

Благоевград.

От 12.00 часа на площад "Георги Измирлиев", ще се състои церемония по откриването на паметника на Димитър и Константин Миладинови, пред сградата на Регионалната библиотека и зала "Пейо Яворов".

От 13.00 часа в Младежкия дом, ученици от Младежкия парламент и Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград организират конкурс-рецитал посветен на будителите

***

Бургас.

От 10.30 часа в залата на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов", ще стартира втората регионална конференция "Библиотечното дело в Бургаския край" със съдействието на Министерството на културата.

***

Бургас.

От 18.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и Библиотека, ще бъде представен проектът "Щрих и стих", който е реализиран от"Компот Колектив", подкрепен от Община Бургас, който представлява колекция от 12 анимационни филма, вдъхновени от съвременна българска поезия. Идеята на проявата е да обедини поетичното изкуство с анимацията, като създаде нова екранна форма - анимирана поезия.

***

Бургас.

От 18.00 часа в Дома на писателите /ул. "Вола" №1/, ще се играе спектакъла под надслов "С обич за будителите". Събитието се организира от ръководителя на театрална школа "Детско царство" към Центъра за подкрепа на личностното развитие Атанасия Петрова.

***

Варна.

От 09.30 часа пред паметника на отец Паисий Хилендарски в Морската градина е организирано тържествено честване с благодарствен молебен и военен ритуал с поднасяне на венци и цветя, съобщиха от дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна. Съорганизатори на събитието са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска Света митрополия.

***

Варна.

От 10.00 до 14.00 часа в Басейнова дирекция гражданите ще имат възможност да разговарят с експерти по въпроси свързани с чистотата и качеството на морските води, както и да се запознаят с мерките по опазване на акваторията, залегнали в Плана за управление на речните басейни.

***

Варна.

От 11.00 часа в залата на Първа езикова гимназия ще се проведе празничен фолклорен концерт-спектакъл, с участието на детски и младежки състави от Общинския детски комплекс, НУИ "Добри Христов", СУ "Елин Пелин", СУХНИ "Константин Преславски", ВСУ "Черноризец Храбър" и балетна школа "Степ уан". Входът за проявата е свободен.

***

Варна.

От 11.00 часа в основната сграда на библиотеката на адрес бул. Сливница №34, ще бъде открита изложбата "Непознатият Христо Самсаров" е съпътстваща част към "Седмицата на Сервантес", организирана от Испанския център към катедра "Романистика" на Филологически факултет към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", съвместно със секция "Сравнително литературознание" към Института по литература към БАН и РБ "Пенчо Славейков" - Варна, която се проведе през м. октомври във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

***

Варна.

От 18.00 часа в Арт Галерия Le Papillon, ще бъде открита изложба живопис на Десислава Минчева

***

Варна.

От 18.30 часа в Морското казино ще бъде открита изложба живопис "Фрагменти от сънища" на Даниела Томова и Елина Карагьозова - Арт студио Графит със специалното участие на Диян Димитров. Изложба ЖИВОПИС ще продължи от 01.11. до 13.11.2022 и ще представи избрани творби на Даниела Томова и Елина Карагьозова от Арт Студио Графит - Школа Диян Димитров.

***

Варна.

От 19.00 часа в Държавна опера Варна, ще се проведе концерт-спектакъл за Деня на будителите "С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО"

***

Велико Търново.

По повод Деня на народните будители - 1 ноември Регионален исторически музей-Велико Търново представя даренията получени през 2022 година.

***

Видин.

От 10.45 часа от площад "Бдинци" ще започне тържественото отбелязване на 1-ви ноември - Деня на народните будители.

От 11.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци на паметника на Софроний Врачански.

***

Враца.

От 11.00 часа пред паметника на Софроний Врачански във Враца, ще бъде отбелязан 1 ноември - Деня на народните будители.

***

ГКПП "Капъкуле", Турция.

От 13.15 часа, местно време, в сградата на ГКПП "Капъкуле", Турция, заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев ще даде брифинг, след срещата му с министъра на транспорта и инфраструктурата на Република Турция Адил Караисмаилоглу.

***

Добрич.

От 10.00 часа в Храм "Света Троица", ще се проведе празничен тържествен водосвет

***

Добрич.

От 10.00 и 10.30 часа е Регионална библиотека "Дора Габе", Сектор Работа с деца, ще се проведе беседа по повод 1 ноември - Ден на народните будители

***

Добрич.

От 10.30 часа ще се състои поднасяне на цветя на Паметна плоча на Първото взаимно училище в Добрич

***

Добрич.

От 11.00 часа в Огледална зала "Нели Божкова", ще се проведе тържествена церемония за връчване на Годишни награди "Добрич" в областта на културата и науката

***

Добрич.

От 15.00 часа на територията на "Градски транспорт Добрич", ще бъдат обявени резултатите от проведената обществена поръчка за доставка на автобуси

***

Добрич.

От 16.30 часа е Зала "Възраждане", Художествена галерия - Добрич, ще бъде открита изложба "Страници от Българското възраждане в Добруджа. Личности и дела."

***

Добрич.

От 17.30 часа в Огледална зала "Нели Божкова", ще се проведе вечер, посветена на 70-годишнината на Елка Няголова и книгата ѝ "Парапет за душата"

***

Добрич.

През целия ден ще се провежда поднасяне на цветя на паметници и паметни плочи на народните будители - книжовници, учители, културни дейци и просветители

***

Дупница.

От 11.30 часа в Дупница ще се проведе празнично шествие по повод Деня на народните будители.

***

Дупница.

От 17.00 часа в Общинска художествена галерия ще се проведе церемонията "Будител на годината".

***

Елин Пелин.

От 18.00 часа от автогарата в гр. Елин Пелин, ще тръгне традиционното факелно шествие, ще се поднесат цветя и венец пред паметника на писателя Елин Пелин в центъра на града. Шествието ще завърши с тържествен концерт в НЧ "Елин Пелин 1896". Събитията се организират в чест на Деня на будителите.

***

Котел.

От 09.00 часа в храм "Св. Св. Петър и Павел" ще започне отбелязването на Деня на будителите, където ще бъде извършена празнична Света литургия. Час по-късно, във фоайето на музейна-експозиция "Котленски възрожденци с Пантеон на Георги Ст. Раковски" ще се състои тържествената сесия на Общински съвет - Котел по повод Деня на народните будители и празника на града.

От 10.30 часа на площад "Възраждане" котленци и техните гости ще могат да присъстват на празнична церемония и ритуал по издигане на знамената на Община Котел и Република България, на която приветствие към гражданите ще отправи и кметът Коста Каранашев. Празникът на площада ще продължи с литературно-музикална програма на деца от Центъра за подкрепа за личностно развитие - Котел.

От 11.30 часа ще бъде отслужен водосвет в обновеното Вътрешно отделение на Общински медицински център Котел, което кметът Коста Каранашев и изпълнителният директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - д-р Васислав Петров официално ще открият.

От 12.00 часа на открита сцена, на пл. "Възраждане", едни от най-обичаните и известни диско дуети на България, този на братя Аргирови, ще зарадват всички котленци с концерт по случай 1 ноември.

***

Кюстендил.

От 12.00 часа в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" ще се състои връчване на Националната награда за скулптура "Иван Лазаров".

***

Ловеч.

От 11.00 часа за Деня на народните будители - 1 ноември, програмата в Ловеч предвижда поднасяне на цветя на паметника на Св. Климент Охридски в двора на едноименното училище.

От 11.30 часа на пл. "Екзарх Йосиф I", ще се проведе поднасяне на цветя на паметника на Екзарх Йосиф I

***

Пловдив.

От 18.00 часа в зала "Съединение" на пл. "Съединение" 1, ще бъде открита изложбата "Космическите висини на България"

***

Пловдив.

От 18.00 часа в Балабанова къща, ще бъде открита изложбата "Вратите на благотворителността"

***

Пловдив.

От 19.00часа в ДК "Борис Христов", ще се състои концерт в памет на доц. Стефан Мутафчиев

***

Сливен.

От 17.30 часа в зала "Май", официално ще бъде представена инициативата за изграждане на паметник на Радой Ралин в Сливен

***

Стара Загора.

От 10.00 часа във фоайето на Държавна опера - Стара Загора ще се състои премиерният спекталъл "Музикалното влакче" на Операта "ДО РЕ МИ в пелени".

***

Стара Загора.

От 10:00 до 18:00 ч. Регионален исторически музей - Стара Загора ще бъде със свободен вход по случай Деня на народните будители. На рекламния екран пред музея ще бъде представена презентацията "Памет за старозагорските будители".

***

Стара Загора.

От 11.00 ч. до 12.00 ч. и от 14.00 ч. до 15.00 ч. РИМ - Стара Загора организира за малките посетители творческо ателие "Поклон, будители старозагорски!". Децата ще изслушат увлекателен разказ за родолюбиви старозагорци и ще изработят постери с ликовете им. Ще изпитат трепетите на възрожденските ученици, изписвайки с перо и мастило текст за будителите. Образователното занимание ще се проведе в музея, а цената за участие в ателието е 1 лв. на дете.

***

Стара Загора.

От 11.45 часа на паметник на "Митрополит Методий Кусев" ще се проведе тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя

***

Стара Загора.

От 14.30 часа в пенсионерския клуб "Августа Траяна" ще гостува Филиал "Августа Траяна" на библиотека "Родина" с литературно четене.

***

Стара Загора.

От 17.00 часа в парк "Пети октомври" ще се състои концерт на Ансамбъл "Загорче".

***

Стара Загора.

От 17.30 часа във фоайето на Културен център "Стара Загора" ще бъде открита изложбата "Изследване на фрагмента & дизайн 37" на студенти от специалност ПОИИГД към Тракийски университет Стара Загора.

***

Стара Загора.

От 18.00 часа в Изложбена зала "Байер" ще се проведе Графичен форум за млади автори.

***

Стара Загора.

От 18.00 часа в Културен център "Стара Загора" ще бъдат връчени наградите "Анастасия Тошева" за високи постижения в областта на науката и образованието в община Стара Загора и наградите на Съюза на учените. След това ще има празничен концерт на Военен духов оркестър към Втора Тунджанска механизирана бригада Стара Загора.

***

Хасково.

От 18.00 часа в зала "Хасково", Община Хасково организира второ информационно събитие за председатели на сдружения на собствениците и домоуправители на сгради

***

Ямбол.

От 10.45 часа с изпълнения на Духовия оркестър при Народно читалище "Съгласие-1862" с диригент маестро Васил Шейтанов пред барелефа на просветителя Ради Колесов в централната градска част, ще бъде отбелязан 1 ноември, Ден на народните будители, празничната програма в Ямбол ще започне в

От 11.00 часа кметът на община Ямбол ще поднесе празнично приветствие и ще бъде представена литературно-музикална програма с участието на талантливи ямболски деца.