Министър Христов: Технически проблем наложи спирането на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй", отстранява се
Секция: ИКОНОМИКА
01 Ноември 2022 16:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Христов: Технически проблем наложи спирането на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй", отстранява се

/КРОСС/ Министърът на енергетиката Росен Христов, заедно с зам.-министърът на енергетиката и директорът на БЕХ посетиха днес АЕЦ "Козлодуй". Причина е техническият проблем, заради който беше спрян блок 6 след ремонта.

Техническият проблем е извън ядрената част, така че реакторът е в нормален режим и няма никаква опасност за промяна в радиоактивния фон, увери на пресконференция министър Христов.

"След проведени много тестове, различните хипотези за причината за изтичането на водород от охлаждащата система на генератора, са сведени до една единствена хипотеза - всички анализи сочат към технически проблем, който в момента се отстранява", каза Христов.

Очаква се в рамките на няколко дни да започнат новите процедури по тестване и пускане на блок 6 и процесът да приключи до края на седмицата. Причината за проблема се анализира.

Министърът информира, че е обсъдена също готовността на АЕЦ "Козлодуй" да участва в процедурата по диверсификация на ядреното гориво. Следващите седмици ще бъде обявена процедура за подбор на ядрено гориво.

В момента две компании са заявили участие - американската "Уестинхаус" и френската "Фраматом". И двете са доставяли гориво за подобни реактори, очаква се конкурентна процедура и най-скоро време да се обезпечат доставките на гориво с източници, които не са свързани с Русия, каза Христов.

Министърът допълни, че доставките от Русия са под въпрос, заради нежеланието на Москва да сътрудничи по много направления. Но заяви, че се очаква в най-скоро време да бъдат подписани договори с американски и европейски източници на гориво.

Ключово условие за избор на оставчик е и ангажимент за извозване на отработеното гориво. Министърът каза, че няма да се прави компромис с приоритетите, които са: безопасност, техническа сигурност, отработеното ядрено гориво да бъде извозвано, важна е и икономическата част.