Проф. Боян Дуранкев: В Еврозоната има проблеми, така че в момента не си струва да се мисли за влизане в нея
Секция: Интервюта
02 Ноември 2022 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Боян Дуранкев: В Еврозоната има проблеми, така че в момента не си струва да се мисли за влизане в нея

/КРОСС/ Никой не иска да поеме отговорност за Бюджет 2023 г. Нито служебното правителство, нито компромисите, които се подготвят за евентуално следващо правителство. Кой то и да беше начело на Министерство на финансите най-простичкото нещо е да се направи едно продължение на сегашния бюджет, което никак не е добре, отколкото да се правят промени, които ще атакуват след това с водопади от обвинения служебното правителство".

Този коментар направи пред БНР проф. Боян Дуранкев и определи Бюджет 2022 г. като бюджет на истериите - Covid пандемия, война, повишените цени на газа, бъдещи фалити, ниски пенсии: "В такива ситуации се правят много интересни и понякога много вредни промени в бюджета. Например, всички получиха еднакъв процент субсидии, дори и тези, които правят свръхпечалби. Най-големият провал на Бюджет 2022 е замразяването на работната заплата. Истериите са нещо вредно, необходимо е спокойствие и сериозен политически и икономически анализ".

По думите му от бюджет на истериите може да се стигне до бюджет на компромисите: "Служебното правителство няма да внесе бюджет за 2023 г. Вероятно ще се стигне до компромиси в парламента, дори без правителство, да се приеме един нов бюджет, който да бъде на базата на компромисите. Нито едното е добре, нито другото. Накрая ще получим бюджет на компромиса, вместо бюджета на истерията".

Ако искаме справедлив и качествен бюджет, той не трябва да е продукт на компромиси, а да внесе две промени - регресивни субсидии и прогресивни данъци, заяви той и добави: "Имаме олигархичен и плутократичен консенсус срещу това".

Според проф. Дуранкев в парламента липсва лява политика по отношение на финансите: "БСП е народняшка партия донякъде - да дадем на всички, но това не е лява политика. Лявата политика е на изглаждане на неравенствата".

Боян Дуранкев изказа мнение, че в еврозоната има проблеми, така че в момента не си струва да се мисли за влизане на България в нея: "Не зная защо даже сега се обсъжда влизане в Еврозоната, при условие че ние не сме достойни за Еврозоната".