Предстоящи събития в страната за 05 ноември 2022 г.
Секция: Предстоящи събития
05 Ноември 2022 07:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 05 ноември 2022 г.

/КРОСС/*** 

София.

От 11.00 часа, на Архангелова задушница държавният глава Румен Радев ще участва във военния ритуал - панихида, на който ще бъде почетена паметта на загиналите български воини

 

***

София.

От 18.00 часа в The Steps (гр.София, ул. "Братя Миладинови" 12) ще се проведе събитието "Rainbow over Tristram", организирано от два български ЛГБТИ+ клуба - "Lgbti Gamers-Bulgaria" и "Bored gay board game club". 

 

***

Благоевград.

От 11.30 часа Министър Демерджиев ще присъства на военния ритуал за Архангелова задушница в Благоевград, който ще се проведе пред Паметника-костница на загиналите през Междусъюзническата и Първата световна война 581 офицери и войници в Благоевград, на входа на градския гробищен парк, ул. "Александър Стамболийски".

 

***

Варна.

От 11.00 часа, в района на Старите гробища на Варна, пред "Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.", ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени венци и цветя.

 

***

Видин.

От 16.00 часа заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова ще присъства на откриването на традиционния събор в село Буковец.

 

***

Добрич

В 10:00 часа от площад "Свобода" ще потегли паметно шествие към Военно гробище - музей за отбелязване на Архангелова задушница. Организатори са Община град Добрич, Регионален исторически музей и РК "46-и пехотен Добрички полк " към  НД " Традиция".

 

***

Добрич

В 11:00 часа пред параклиса във Военно гробище - музей ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите във войните войници и офицери. На територията на военното гробище са погребани  около 3000 войни  от 10 националности и 6 вероизповедания. 

 

***

Добрич

В 11:30 часа в изложбената зала на Военното гробище Регионалният исторически музей в Добрич ще получи като дарение изключително ценен артефакт - офицерска сабя образец 1905 г., била притежание на полковник Константин Гладичев, командир на 36-и пехотен козлодуйски полк. Полкът взема участие в боевете край Добрич от периода  5-7 септември 1916 г.  по време на Първата световна война, известен в историята като Добричката епопея. 

 

***

Стара Загора.

От 10.00 часа в НЧ "Родина 1860" ще се проведе Национален уъркшоп на младежките аматьорски театри "При отворени врати".

 

***

Стара Загора.

От 11.00 до 17.00 часа в парк "Пети октомври" ще се проведе детски базар "От деца за деца", организиран от Творчески колектив "На улицата".

 

***

Стара Загора.

От 11.00 часа в Куклен театър - Стара Загора ще се състои куклен спектакъл за деца "Отвъд стената".