Станишев се връща в родната политика: Не обмислям да се кандидатирам за лидер на БСП
Секция: ПОЛИТИКА
07 Ноември 2022 06:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станишев се връща в родната политика: Не обмислям да се кандидатирам за лидер на БСП

/КРОСС/ Има реална опасност дълги години лявото да бъде малко и фрагментирано. Това не е добре за цялата държава, защото за да върви демокрацията, трябва да има ляво и дясно. Това каза бившият председател на ПЕС Сергей Станишев в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

По думите му при сегашното ръководство БСП се е променила към недобро. Важно е да се покаже, че партията може да продължи да съществува като първостепенна политическа сила. Петото място на изборите според него е „унизително”, а партията е станала „лидерска, проста и малка”, за което отговорност носи лидерът и целият Национален съвет.

Той заяви, че ще потърси формата, за да бъде полезен за обществото и за лявото в България. Станишев заяви, че към момента не обмисля да се кандидатира за лидер на левицата.

Според него политиката на президентът Радев цели улесняване на диалога между партиите.

По думите му с първия и втория мандат трудно ще се състави правителство.

„Коалициите в това Народно събрание се разминават. Терминът „евроатлантическа коалиция” не е достатъчно съдържателен. БСП също е партия, която подкрепи членството в НАТО и ЕС“, посочи той.

Усилията на България трябва да бъдат в посока подпомагане на дипломатическите усилия за спиране на конфликта в Украйна. „Русия е наш съсед. Тя води една война, която ние не подкрепяме и трябва да полагаме всички усилия това да спре. Ние сме на страната на Украйна, но това не означава, че трябва да приемаме всяко действие на ръководството на Украйна безкритично - да поставя условия и да въвлича цяла Европа в един по-голям конфликт”, заяви Станишев.