Удрят с нов акциз нагреваемите тютюневи изделия и най-евтините цигари
Секция: ИКОНОМИКА
08 Ноември 2022 16:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Удрят с нов акциз нагреваемите тютюневи изделия и най-евтините цигари

Смут и недоумение за потребителите на по-малко вредните бездимни устройства ще внесе министерството на финансите с предложение за покачване на акцизите

/КРОСС/ Само 4 месеца делят две напълно разнопосочни предложения на МФ за акцизен график за ставките на тютюна. След като през месец юни предложението на 4 годишен акцизен график за повишаване на акцизите не успя да мине пред Народното събрание, служебното правителство ще направи нов опит - този път чрез проект за изменение на ДОПК, който ще се разгледа на МС утре, научи агенция Кросс.

Ставките обаче са изненадващи и много различни от тези през месец юни. Остава въпросът защо се пазят в тайна. Предложение от преди няколко месеца предвиждаше еднакво процентно увеличение на акциза за всички видове тютюневи изделия, а причината да не бъде прието в Народното събрание беше единствено краткия срок за влизане в сила. По време на дебатите през месец юни в Бюджетна комисия на НС от индустрията само поискаха поне два три месеца за влизане в сила, но след разгорещени дебати, депутатите от ИТН бламираха Асен Василевото предложение с гласуване „въздържал".

Какво, обаче, налага да се предлагат напълно нови ставки - остава неизвестно. Проектът ще удари най-силно по джоба евтините цигари, а най-малко - скъпите цигари. А най-пострадали, пък, ще бъдат потребителите на бездимните нагреваеми тютюневи изделия - увеличението е от 233 лева за килограм до 400 лева за килограм за 4 години. Това е почти двойно увеличение на кутия за всяка година по 30-40 стотинки. Пушачите, пък на евтини цигари ще трябва да се бръкнат в джоба с 20 стотинки повече на кутия всяка година.

Мотивите на МФ да промени драстично своите намерения за пропорционално увеличение на акцизите за всички тютюневи изделия не са известни и будят недоумение, а реакцията на потребителите тепърва предстои.

Двете предложения: