Росен Карадимов: Финансово подпомагане на малкия и среден бизнес е една от целите на банката
Секция: ИКОНОМИКА
10 Ноември 2022 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Карадимов: Финансово подпомагане на малкия и среден бизнес е една от целите на банката

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице“ по бТВ Росен Карадимов, каза че е много важно как властта разбира функцията на банката и проблемът е, че всеки министър прави своето тълкуване. „А ББР е единствената банка след БНБ, която е създадена със специален закон. Импровизации публично са немислими, когато целите на банката са разписани в закон. Министър Пулев прочете правилно закона, неговата цел е да се реализират целите на банката“.

Финансово подпомагане на малкия и среден бизнес е една от целите на банката, обясни Карадимов. „Безспорно лимитът от 5 милиона на банката, който беше наложен, ще остане.  Проблемът е дали освен кредитирането, тази банка трябва да прави и нещо друго, особено в условията на криза“.

Ако ББР не реагира и не подпомогне държавата и хората в тази кризисна ситуация, то този инструмент е безсмислен, а той е създаден именно с тази цел, допълни Карадимов. „Държавата се гърчи как да спаси болниците, които могат да фалират. И аз питам – възможно ли е дали ББР, ако направи анализ и установи, че кредитното затруднение на болниците са, защото е криза, защото парното е скъпо, токът е скъпо и т.н., и питам – възможно ли е ББР да купи дълга на болницата, да сконтира задължението към доставчиците. ББР ще влезе в ролята на кредитор на болницата, а насреща ще има един платец – Касата и оттам ще си получи парите. Между другото правителството е приело такава прорграма за подпомагане на болниците, но тя не е влезла в действие. Ако банката просто раздава едни кредити, излиза, че този който не може да вземе кредит от търговска банка, ще отиде в ББР.“

Министър Пулев ми предложи да стана шеф на Надзора на банката, неговите виждания изцяло съвпадат с моите. „Аз съм председател на Надзорния съвет, а той няма право да се меси в оперативната дейност на банката. Оперативната дейност се ръководи от Управителния съвет. Аз разбирам от управление, банката има нужда от управление и формиране на ключови политики и визии, а има професионален УС, който след това ги изпълнява“.