Илин Димитров: Очакваме по-добър сезон и повече туристи от Великобритания и Румъния
Секция: Туризъм
10 Ноември 2022 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илин Димитров: Очакваме по-добър сезон и повече туристи от Великобритания и Румъния

/КРОСС/ Очакванията на туристическия бранш са за по-добър сезон през тази година в сравнение с миналата, каза министърът на туризма Илин Димитров.

Българският турист ще продължи да е номер едно в България. Има и голям интерес от страна на Обединеното кралство, откъдето има над 30 процента повече записвания от миналата година. Ръст бележат и заявките от Румъния - с над 7 процента, Израел - също.

Навсякъде виждаме засилен интерес към България. Донякъде помага и това, че тук успяхме да задържим цените на услугата на добро ниво, докато в Централната Европа тези цени поскъпнаха около два пъти. В България ръстът е около 2-2,5 процента и кореспондира с икономическата ситуация, каза Илин Димитров на форум "БГ ТУРИЗЪМ - ЗИМА 2022/2023", организиран от БТА в Банско.

Той посочи, че вчера се е върнал от изложение в Лондон, където основата тема е била свързана с предстоящия зимен сезон. Светът започна да говори за туризъм все повече, коментира министърът.

Министър Димитров посочи, че новината за субсидии за електрическа енергия е желана и чакана, и ще помогне на хотелиерите да могат по-устойчиво да ценообразуват и да знаят какви ще бъдат разходите им. "Хотелиерите ще преценят дали тази помощ е достатъчна, но е факт, че има мярка, която задържа цената на тока при сериозната инфлация", каза министърът. Той посочи, че би било хубаво да има решение и за компенсации за природния газ, но допълни, че това е европейско решение.

Според него това, което има в България като съотношение цена-качество, е настина добро. "Продължаваме политиката на предишното правителство - да развиваме и алтернативния вид туризъм. Правим срещи в пет държави с представители на бизнеса, за да покажем, че държавата застава зад туризма, каза още министърът.

Той съобщи, че към хотелиерите, приемащи украински бежанци, са изпратени писма, с които са поискани извлечения от резервационните им системи и тези за изхранване, за да няма пропуснати плащания, а по този начин министерството показва грижа за бранша.

Министерството е започнало кампания и за популяризиране на туризма в няколко държави, първата от които е била Полша. Предстои такива срещи да бъдат направени и в Израел, Великобритания, Германия, Чехия, Унгария. Те ще бъдат осъществени преди началото на летния сезон.