БСП - София иска изслушване на кмета Фандъкова за проблемите на "Топлофикация - София"
Секция: ПОЛИТИКА
10 Ноември 2022 12:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП - София иска изслушване на кмета Фандъкова за проблемите на "Топлофикация - София"

/КРОСС/ Общинските съветници от групата на "БСП за България" в СОС поискаха изслушване на кмета Йорданка Фандъкова и на изпълнителния директор на "Топлофикация - София" Александър Александров по проблемите на общинското дружество и готовността му за началото на отоплителния сезон. Това стана чрез официална декларация, представена от председателя на БСП - София и на групата на социалистите Иван Таков в началото на сесията днес. Съветниците от БСП настояват изслушването да бъде в началото на следващото заседание на СОС, което е планирано за 24 ноември.

"На прага сме на новия отоплителен сезон, а през последния месец темата за "Топлофикация - София" беше заметена под килима. Новината от средата на септември за осигуряването на газови доставки до края на 2023 година и евентуалното прихващане на част от задълженията към "Булгаргаз" сякаш успокоиха управляващите в Столична община. А проблемите на общинското дружество с дълговете се задълбочават", каза Иван Таков.

Той добави, че има писмо, изпратено от "Булгаргаз", в което ръководството на държавното дружество настоява за конкретен ангажимент от страна на "Топлофикация - София" и Столична община за ритмичност в погасяването на натрупаните до момента дългове. "В това писмо е изразено и сериозно притеснение, че "Топлофикация - София" не покрива задълженията си и продължава да трупа дългове, които блокират работата и на "Булгаргаз", добави Иван Таков. - Към този момент натрупаните задължения само към това дружество са стигнали 520 милиона лева. А сумата, необходима на "Топлофикация - София" за газ през предстоящия отоплителен сезон се очаква да бъде около 900 милиона лева".

Общинските съветници от групата на БСП настояха на следващата сесия на СОС кметът Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Александър Александров да представят информация за задълженията на дружеството и предложения за решение на проблема с тях. "Осигуряването на газ до края на 2023 година по никакъв начин не означава, че проблемът е отстранен, при положение че дружеството на практика се намира във финансов колапс и не може да си плати количествата газ, които са му необходими, каза Иван Таков. - Настояваме също да бъдем информирани за това на какъв етап в момента е процедурата по избор на стратегически инвеститор, която е във връзка с плана за модернизация, одобрен и приет от СОС. Също така държим да бъдем информирани за това каква е готовността за гарантиране на нормалното и безаварийно топлофикационно обслужване на гражданите на София, както и за изпълнението на ремонтната програма на дружеството за есенно-зимния период. Настояваме да чуем и какви са гаранциите, че софиянци няма да останат на студено тази зима. Темата за състоянието на "Топлофикация - София" е с огромна важност не само за нашия град, но и за държавата. Общинското дружество има много сериозна социална функция и е от изключително значение за енергийната система на България. Затова ръководството на Столична община и на дружеството дължат тези отговори на гражданите".