Пчеларският университет „Истински мед“ отваря врати за втора година с подкрепата на Kaufland България
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Ноември 2022 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пчеларският университет „Истински мед“ отваря врати за втора година с подкрепата на Kaufland България

/КРОСС/ Започна записването за новата учебна година в първото любителско училище за пчелари - „Пчеларски университет". Той беше основан през март тази година по инициатива на „Истински мед" и с подкрепата на Kaufland България, за да вдъхнови и обучи ново поколение модерни пчелари у нас. Тридесет пчелари завършиха успешно първия випуск през пролетта на 2022 година. Петима отличници на випуска получиха награди - по един кошер с пчелно семейство. Така инициативата допринесе за своята най-важна мисия - да подпомага отглеждането на пчели у нас.

За втората учебна година организаторите са разработили още по-богата програма от курсове, гъвкаво планиране с възможности за онлайн срещи и беседи „на живо" и с повече практически уъркшопи. Обучението преминава във формат, който прави максимално достъпни тънкостите, свързани с отглеждането на тези изключително интересни и полезни насекоми.

„Kaufland България е съмишленик на каузата за популяризиране на пчеларството у нас, защото тя дава възможност за реализиране на конкретни действия за опазване на биоразнообразието и по-специално на пчелите у нас. Липсата на достатъчно подготвени млади пчелари е част от проблема по намаляване на популацията на пчелните семейства. Колкото повече хора запалим за отглеждането на пчели, толкова повече съмишленици ще имаме за каузата с опазването на биоразнообразието", коментира по повод старта на новата учебна година Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и CSR" в Kaufland България.

"Пчеларският университет е инициатива близка до сърцето на целия ни екип. Нашата визия за създаване на устойчивост в глобалното пчеларство изисква от нас да направим този древен занаят отново атрактивен за хората. Постарали сме се да създадем гъвкави онлайн курсове, за да можем да предложим знание и опит както на уикенд пчеларите, така и на тези с мотивация да бъдат професионалисти.", каза основателят на „Истински мед" Сергей Петров.

В новото издание на Пчеларския университет са включени три курса на обучение. Записването и за трите е активно от 7 ноември 2022 година. Броят на студентите, които ще бъдат приети във всеки от тях, е неограничен. Записването става през сайта на университета и всеки желаещ може да го направи непосредствено преди старта на всеки курс.

Първо ниво "хоби пчелар" е изцяло онлайн и записването за него може да стане по всяко време. Студентите ще имат достъп до всички лекции и ще имат възможност да завършат спрямо собственото им темпо и свободно време. Второ ниво "хоби пчелар" е също онлайн, но за разлика от първия курс в него са включени ежеседмични онлайн срещи с преподавателите след всяка тема от учебната програма. Курсът стартира на 5 декември 2022 г. и приключва на 20 февруари 2023 година. Записването за него е до 4 декември 2022 година. Трето ниво "професия пчелар" е цялостната програма на университета и освен онлайн лекции и ежеседмични срещи с преподавателите, предлага и две практически обучения на терен. Курсът стартира на 10 февруари 2023 г. и приключва на 12 май 2023 година. Всеки желаещ може да се запише за него до 9 февруари 2023 година.

Моделът на обучение през новата учебна година дава възможност за безсрочен достъп до всички лекции, гъвкава програма и практически обучения на реален пчелин . Целта е в края на обучението всеки, който желае, да се превърне в истински пчелар.

Пълна информация за учебната програма, таксата за участие и сроковете за записване могат да бъдат намерени на сайта на университета: https://istinskimed.bg/bee-university.