БФС: Програма на УЕФА налива 17 милиона евро
Секция: СПОРТ
11 Ноември 2022 14:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БФС: Програма на УЕФА налива 17 милиона евро

В БФС май ще пускат Преслава: Програма на УЕФА налива 17 милиона евро

/КРОСС/ Един от най-важните планове на УЕФА е програмата за финансово подкрепяне на националните асоциации Хеттрик. Тя бе стартирана през 2004 година, като парите за нея се отделят от приходите от европейските шампионати.

Целта на програмата е подкрепяне на асоциациите на всички вероятни равнища. Хеттрик също по този начин прави и годишни солидарни заплащания към асоциациите.

Три са стълбовете на програмата - вложения, обучение и обмяна на познания и опит.

Един цикъл на Хеттрик е от четири години, като първият е от 2004 до 2008, като тогава общата сума на плана е 301.6 милиона евро, а всяка асоциация получава по 5.7 милиона.

В момента Хеттрик е в своя пети цикъл, а до момента УЕФА е предоставила на България 48.1 милиона евро за 20 години. За идващия цикъл (2024-28) плануванаъа сума от УЕФА е 17 милиона евро. По предписание сумите би трябвало да се разделят в две посоки - вложения и тласъци за разнообразни начинания. Разбира се, УЕФА реализира мониторинг на предоставените средства. Централата утвърждава капиталовите планове след специфична процедура, като те би трябвало да имат ясна спортна, функционална и просветителна цел.

Минималната цена на плана е 100 хиляди евро, като на цикъл може да има до 5 разнообразни плана.

Сред значимите начинания са развиване на женския футбол, детско-юношеския футбол, обществени начинания и такива, свързани с околната среда, както и подкрепяне на лицензионния развой на клубовете в обособените асоциации.