Любомир Стефанов: Ако ще правим нови избори, да приключим тази бутафория
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Ноември 2022 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любомир Стефанов: Ако ще правим нови избори, да приключим тази бутафория

/КРОСС/ Сегашните политически действия в парламента ще доведат до още по-ниска избирателна активност, което означава още по-ниска легитимност на представителството и уронва доверието в демокрацията.
Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в Нов български университет.

"Когато няколко пъти поред правиш тази инвестиция и получаваш фалит, образно казано, и несъстоятелност, лудост е да отиваш и да правиш пак същата грешка, а да очакваш различен резултат. Българите сме упорити, но три пъти за късмет достатъчно, четвърти път едва ли."

Ниската степен на представителност води до ниска степен на легитимност и се уронва доверието в демокрацията, подчерта политологът.

"Партиите започват да бъдат дискредитирани фундаментално като агенти, способни на каквото и да е. Оттам нататък съмненията водят до разширяване на една пропаст, която се оформя като вакуум. В природата и политиката вакуум няма. Чудовища дебнат зад ъгъла."

Връщането на хартиеното гласуване във всички секции едва ли би вдигнало избирателната активност на "чудовищните висини от 65-70%", посочи Стефанов. По думите му т.нар. хартиена коалиция по-скоро се опитва да свали резултата на конкурентите си, колкото да повиши своя собствен.

Относно вариантите за съставяне на правителството и възможностите за това в предаването "Преди всички" Любомир Стефанов заяви:

"Шансовете са едноцифрени, ако трябва да залагаме, но може и да ни изненадат. Коледа наближава. По Коледа чудеса стават."

Не е изключен и кабинет на малцинството, допълни той.

Неоправдано и наивно е да се търси "от най-малките към най-големите постигане на съгласие", заяви политологът относно заявки от партията на Стефан Янев, ако получи третия мандат, да потърси подкрепа първо от ДБ.

ПП твърде бързо се свръхполитизират и стават заложници отново на свръхочакванията, които вдигнаха с появата си като политически субект, не успяват да се отърсят от тази вълна, изтъкна в анализа си Любомир Стефанов.

"Хипотетично първият мандат на ГЕРБ не успява, вторият бива връчен на Петков и Василев. Проследявайки хронологията на техните сложни и ставащи все по-сложни взаимоотношения, а те с кого ще си говорят, за да правят правителство? Ами, то не остана никой. Ако ще правим нови избори, дайте да приключим тази бутафория!"

Президентът продължава да бъде в центъра на процеса, колкото и да не му се иска и да желае "да бъде крачка встрани и поне две назад", смята Стефанов. Според него партиите първо демонстрират безотговорно поведение, а после критикуват президента, "че консумирал власт, нарушавал баланса и прочее".