Владислав Горанов: Бюджет 2022 излиза на голям дефицит
Секция: Анализи
12 Ноември 2022 06:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владислав Горанов: Бюджет 2022 излиза на голям дефицит

/КРОСС/ Помагам на колегите и приятелите от ГЕРБ. Занимавам се и с частни проекти.

Това разкри в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS бившият финансов министър Владислав Горанов, който коментира горещата тема за Бюджет 2023.

"Представените данни и факти от "Продължаваме промяната" (ПП) за бюджета не отговарят много на реалните цифри. Бюджетът на една държава се ражда в Министерството на финансите. В това съм категоричен. Базовият бюджет е внесен и е без промяна в политиките. В момента е предложено бюджетът за 2022 година да работи и през 20223 година без да има изменения. Бюджет 2022 излиза на голям дефицит. За пръв път през 2022 година нямахме и 3-годишна бюджетна прогноза", добави той.

"Идеята на ПП е да разкажат, че пари в държавата има, за да замажат ударите, които нанесоха на финансовата система на държавата през последната година. Заради тях държавата ще задлъжнява с по 10-12 млрд. в следващите поне 3 години. Това обаче не е така. Това е популистко говорене и анархично държание. Служебното правителство се уплаши от всички тези популистки изказвания и предложи удължаване на бюджета, което в момента е правилно.

Така ще се предпазим от предизборното наддаване в бюджета. Доходите на хората и пенсиите могат да се вдигнат, но когато сме си го изработили. С взимане на дългове няма как да увеличаваме пенсии и доходи. Пенсиите са ниски, не защото някой не иска да дава пари на нашите майки и бащи, а защото не успяхме за 30 години да преструктурираме нашата икономика. Стабилно правителство няма да има скоро. Мисля, че с третия мандат може да се сустави кабинет, но това не означава, че той ще е стабилен", завърши Владислав Горанов.

Нова Нюз, „Денят на живо"