Финал на разкопките при тракийското светилище на Орфей
Секция: Наука
12 Ноември 2022 17:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Финал на разкопките при тракийското светилище на Орфей Археолозите разкриха монументален римски храм и християнска църква

/КРОСС/ Финал на разкопките при тракийското светилище на Орфей край Татул. Археолозите разкриха монументален римски храм и християнска църква.

Археологът проф. Николай Овчаров заяви, че очакванията на колегите му са били надминати през този археологически сезон. „Ние вече завързахме цялата история на Татул", призна проф. Овчаров.

Той уточни, че финалът е утре, когато откритията ще бъдат официално оповестени.той обясни, че става въпрос за добре запазени обекти. Църквата е от 5-6 век и под нея основите на по-ранен храм, вероятно римски от 3-4 век. По време на проучванията са открити също монети и керамика, определящи датировка и значение на откритите обекти.

Повече подробности археологът ще разкаже на пресконференция пред медиите на самия обект. Разкопките на светилището край село Татул започнаха на 24 октомври, след като обектът не бе проучван 15 години. Инициативата и средствата за това са на общинската администрация в Момчилград, като част от усилията на общината в посока развиване на туризма.