Драстично поскъпване и при месото и млякото
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Ноември 2022 07:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Драстично поскъпване и при месото и млякото

/КРОСС/ Храната продължава да поскъпва осезаемо на фона на политическите обещания за овладяване на инфлацията. 35 лева за килограм кашкавал и 25 лв. за сирене - това са цените в повечето от веригите магазини.

Маслото, киселото и прясното мляко също поскъпнаха видимо. Според данните на Комисията по стоковите борси и тържища поскъпването при всички тези храни в рамките на година е от 37 до 60%.

Каква е причината и при кои условия може да се стигне до поевтиняване

Почти 20 години Петър Найденов и жена му се занимават с животновъдство. В момента във фермата им има над 700 овце и агнета. Имат опит, познават тънкостите на този занаят, но въпреки това проблемите са много. Основният - ниската изкупна цена.

„Казвам, че зависим от тях. Колко е спекулата, те се събират на високо ниво, решават, че това ще е цената и така правят. Ние като го издоим това мляко и да го хвърляме, колко дена ще го изхвърляме. Да го съхраним, няколко дена можем да го съхраним. Трябва да го предаваме, защото на нас са ни нужни и средства, каквото и да е", обясни фермерът Петър Найденов.

„Голяма надценка отива в търговците на дребно. Може би там трябва да се търси къде е проблема, дали има такъв, или всичко е един предварително създаден механизъм с цел да се поддържа една изкуствено висока цена", смята председателят на НОКА Симеон Караколев.

Въпреки това Петър и жена му са много доволни - макар и на двайсетата година и до тях са стигнали европейски пари.

„Участвахме по мярка 4.1 преди около 2 години. Отварям скоба и забележка, което е много бавно, много мудно се случват нещата, документално. Надявам се да се справим. Правим хранителна лента, оборудваме доилна зала, кошарите са в ремонт и се надяваме до края на годината да може да сме както трябва, да посрещнем агневата кампания в нормални условия", разказа Найденов.

„Българските животновъди, по-специално малките и средните, са много назад, тоест те буквално са в едно информационно затъмнение. Голяма част от европейските средства не достигат до тези стопанства, което говори, че инвестициите, по-скоро механизацията и автоматизацията в тези стопанства е на едно примитивно ниво все още", каза още Караколев.

Въпреки това, председателят на Националната браншова асоциация казва, че именно държавната помощ в момента помага за задържането на цените в търговската мрежа.

„Тази година държавата изпреварва в подпомагането европейските средства. Ако не са тези доплащания и работи животновъдството изцяло на пазарен механизъм, в момента един килограм сирене щеше да струва около 50 лева. Аз не виждам кой производител би се радвал на една цена от 50 лв., която няма кой да я купи. Държавата трябва да продължи, дори да увеличи тази подкрепа", заяви той.

Сериозен проблем и за потребителите, но и за производителите се оказват имитиращите продукти на пазара.

„Това за мен е един паразитен продукт, който в момента залъгва бедния потребител, че като ви купува по-евтино в кавички, това не е сирене, той ще се чувства съпричастен към икономиката на страната. В една пазарна икономика, кой е по-важен - 4 предприятия с техните 50 работника или 400 000 заети в производството на мляко, млечни суровини, а това се забелязва вече и в месото", допълни председателят на НОКА.

Фермерите казват, че и условията в този бранш, и цените в магазина ще са по-добри, ако държавата реши да ползва всичките си законови механизми за контрол и регулация.

БНТ, „Говори сега"