Млади класически звезди от световните сцени превземат зала „България“ на 17 ноември
Секция: КУЛТУРА
13 Ноември 2022 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Млади класически звезди от световните сцени превземат зала „България“ на 17 ноември

/КРОСС/ Младостта превзема зала „България" на 17 ноември. Четирима изявени млади музиканти, за които светът вече говори, ще партнират на Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров.

Лия Петрова (цигулка), Орелиен Паскал (виолончело) и Александър Канторов(пиано) ще представят Тройния концерт на Бетовен. Само няколко дни след това със същия концерт ще партнират на Парижката филхармония. Со Рианг (пиано) ще има удоволствието първа в света да е солист на Поемата за пиано, хор и оркестър „Нотр Дам" на Роланд Баумгартнер, в който ще се включи и Националният филхармоничен хор.

Списъкът на награди на новото поколение класически музиканти, които ще слушаме в София, е повече от впечатляващ. Младите музиканти покоряват категорично най-престижните световни сцени, а Софийската филхармония предлага големия шанс да ги чуем в една вечер.

Талантливият млад пианист Александър Канторов, определян от списание „Грамофон" като „огнедишащ виртуоз с поетичен чар", а от „Fanfare" на „превъплътеният Лист" е роден на 20 май 1997 година в Клермон-Феран, Франция, в семейство на руски емигранти. Баща му е цигуларят и диригент Жан-Жак Канторов, музикант със забележителна кариера, майка му също е цигуларка.

През 2019 Александър получава първа награда, златен медал и Голямата награда на XVI Международен конкурс „Чайковски", като на финала изпълнява Втория концерт за пиано и оркестър на Чайковски и Втория концерт за пиано и оркестър на Брамс. Той е първият французин, печелил конкурса „Чайковски" в цялата му досегашна история.

На 27 години Орелиен Паскал вече е лауреат на няколко международни конкурса, включително конкурса „Емануел Фойерман" през 2014, където печели Голямата награда и наградата на публиката, както и конкурса „ Кралица Елизабет" в Брюксел и Международния конкурс за виолончелисти „Пауло" в Хелзинки.

Лия Петрова се превърна в откритие на международната сцена през 2016, когато спечели първата награда на конкурса „Карл Нилсен" в Дания, ръководен от Николай Шепс-Знайдер. Две години по-късно тя записа за Orchid Classics Концерта на Нилсен и Първия концерт на Прокофиев с Филхармонията на Одензе и естонската диригентка Кристина Поска.

Този първи албум й спечели признанието на международната преса - Лондонският „Sunday Times" се възхищава на нейния „прекрасен звук - зрял и сребрист, изразен с величествена широта", „Pizzicato" в Германия също квалифицира звука й като "сребрист и чист", а „Gramophone" възхвалява изключителното й „ тонално разнообразие в чудесен диск". „The Strad" е впечатлен от нейната „естествена виртуозност", а списание „Classical Music" намира интерпретацията й на концерта от Нилсен за „изумително добра" и „силно лирична".

Пианистката Со Рианг е родена в Сеул. Баща й е професор, държавен секретар и съветник на президента на Корея, а майка й е експерт по антики. Едва петгодишна, Со Рианг започва да свири на пиано и още в следващите години печели награди от няколко национални конкурса. На 16 години напуска Корея, за да учи пиано в майсторския клас на проф. Детлеф Краус вън Висшето музикално училище в Есен, което завършва с диплом за концертиращ пианист. Получава първата награда Folkwang и първата специална награда на Международния конкурс „Брамс" в Хамбург.