Главният прокурор Иван Гешев: Прокуратурата не води войни, тя работи в интерес на българските граждани
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Ноември 2022 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Главният прокурор Иван Гешев: Прокуратурата не води войни, тя работи в интерес на българските граждани

/КРОСС/ „Аз в цялата си кариера не помня да е имало подобен натиск срещу магистрати. И искам да благодаря на колегите, защото това е победа на справедливостта и победа в името на българските граждани. Те показаха, че въпреки всичко - въпреки тези политически атаки, те продължават да работят в интерес на хората", така главният прокурор Иван Гешев коментира в интервю за Трибюн.бг влязлата в сила присъда на Десислава Иванчева, която бе приведена в изпълнение в края на миналата седмица.

Главният прокурор посочи, че конкретният случай е използван от политици за извличане на политически дивиденти, за закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. „Много хора се уплашиха, че българската прокуратура и службите за сигурност се задействаха в борбата с корупцията. Притесниха се, че те може да са следващите", добави Иван Гешев.

„Прокуратурата не води войни, водят ги други институции. И ги водят не с цел интересните на българските граждани, а с цел лични и политически интереси и за егото на определени министри. За съжаление цената е ръст на престъпността. И сега никой няма да си признае. „Разстреляхме" Специализираната прокуратура, да грешка е, защото има бум на организираната престъпност, бум на наркотиците по улиците, бум на мигрантския натиск и т.н.", категоричен е главният прокурор.

„В последните 30 години законите се приемат от хора, които не разбират какви са реалните проблеми, които дори не са юристи", отбеляза главният прокурор. "И резултатите са налице - намираме се в конституционна криза, освен в политическа. Прокуратурата е една от последните стабилни институции в борбата срещу престъпността, единствена преграда между престъпността и българските граждани, и това създава впечатление за изключителната й активност, а ние не сме спирали да работим активно в нито един период", добави Иван Гешев. Той посочи, че в момента няма избрана парламентарна квота на Висшия съдебен съвет (ВСС), функциониращ Инспекторат на ВСС - години след изтичане на мандата, непопълнени са квоти в Конституционния съд.

Главният прокурор отбеляза, че „явно за част от политическата класа не е проблем икономическата ситуация, инфлацията, цените на стоките, предстоящата зима, войната, която се води близо до българските граници. "Проблем им е само овладяването на правосъдието и на прокуратурата в частност. Българските граждани да си отговорят на въпроса какво стои зад този интерес - дали е върховенство на правото или възвръщане на тоталитарни методи и практики, които смятахме за забравени", съветва той.

Път за решаване на истинските проблеми е „приемането на съвременен Наказателен кодекс, реформа на наказателния процес, радикални промени за спиране на „войната по пътищата" - нещо, за което прокуратурата настоятелно алармира и работи в последните повече години, вкл. чрез внасяне на експертни предложения в няколко поредни народни събрания", посочи Иван Гешев. „Защото това са реални инструменти и реални модели за решаване на проблемите и тук е работа на политиците да решат дали е по-важно да си служат с политически клишета и да постигат тяснопартийни, лични или конюнктурни цели, или да се заемат с решаване на проблеми, които водят до усещане за липсата на справедливост. Ще настояваме магистратите да бъдат чути, хората да бъдат чути", подчерта Иван Гешев.

„Положението е доста сериозно и притеснително", предупреждава главният прокурор. „Затова прокуратурата започва кампания за по-тесен диалог с гражданите. Всяка окръжна прокуратура ще се среща повече с хората, за да решава, в рамките на своите законови правомощия, доколкото може, техните проблеми. Защото българската прокуратура се бори за законността и за защитата на техните права", категоричен е Иван Гешев.