Ректорът на УНСС проф. Димитров с лекция пред Министерство на отбраната за модернизация на армията
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Ноември 2022 15:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ректорът на УНСС проф. Димитров с лекция пред Министерство на отбраната за модернизация на армията

/КРОСС/ Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров участва в работна среща за обсъждане мястото на изследванията, технологиите и иновациите в проектите за модернизация и превъоръжаване на Въоръжените сили.

Дискусията в Централния военен клуб беше организирана от дирекция „Политика по въоръженията“ на Министерство на отбраната, съвместно с Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“.

Проф. д-р Димитър Димитров изнесе презентация на тема „Военно-икономически анализ при подготовката и реализацията на проектите за модернизация и превъоръжаване на Въоръжените сили“. Ректорът посочи, че катедра „Национална и регионална сигурност“, на която той е ръководител от 16 години, от началото на 90-те години обучава студенти по „Икономика на отбраната и сигурността“ и подчерта, че катедрата и УНСС са единствените в България, които обучават студенти по тази специалност. Той отбеляза, че е работил по икономически анализ „разходи-ползи“ в отбраната и сигурността и представи учебника, който е написал по темата през 2005 г.

В презентацията си проф. Димитър Димитров акцентира на мястото и ролята на икономическият анализ и планиране при вземане на решения за осигуряване на въоръжение и техника. Той заяви, че за да се изпълни стратегическата цел на отбранителната политика за защитата на териториалната цялост и отстояване на националните интереси чрез изграждане, поддържане и използване на адекватни на средата на сигурност отбранителни способности и изграждане на оперативно съвместими и модерни Въоръжени сили е необходимо да има точно планиране и измеримост на разходите и ползите.

 

„Особеното на анализа и на всички действия, които се правят в областта на икономиката на отбраната и сигурността е, че има ресурсни и разходни ограничения, с които трябва да се съобразяваме. Средата за вземане на решение е динамична, промените са трудно предвидими и стойността на един проект за модернизация и превъоръжаване на Въоръжените сили може да нарасне значително. Затова вземането на решения в областта на отбраната и сигурността и успеха за осъществяване на проекта са силно зависими от подкрепата на обществото“, каза проф. Димитър Димитров и обърна внимание, че е необходимо провеждането на реалистична, целенасочена, дългосрочна и последователна национална отбранителна политика за изграждане, поддържане и развитие на адекватни на средата на сигурност отбранителни способности на Въоръжените сили. Той коментира, че тук трябва да се има предвид и оценката на човешкия фактор, голямата продължителност на проектите в тази област и това, че разходите и ползите могат да се проявят по различно време.

Важно е също така, страната ни активно да участва в процесите на планиране, развитие и използване на отбранителните способности на НАТО и ЕС.

Целта на срещата бе да интегрира усилията на военнонаучния и военнообразователен потенциал, видовете Въоръжени сили и отбранителната индустрия за търсене на ефективни решения при планирането, финансирането, изпълнението, отчета, внедряването и използването на резултатите от научните изследвания в интерес на изграждането, поддържането и развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили.

От страна на УНСС присъстваха и доц. д-р Цветан Цветков, директор на Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността, доц. д-р Светослав Спасов, директор на Центъра за подкрепа на ядрената сигурност на университета и гл.ас. д-р Недко Тагарев. Тримата са преподаватели в катедра „Национална и регионална сигурност“ на УНСС.